Menu Zavřít

Energiewende minula skoro všechny cíle. Proměna německé energetiky se zadrhla

7. 8. 2018
Autor: čtk

V roce 2011 při startu transformace německé energetiky zvané Energiewende si vláda kancléřky Angely Merkelové stanovila ambiciózní cíle, které mají být splněny do konce této dekády. To se pravděpodobně z velké části nepodaří.

Analýza Institutu německého hospodářství (IW Koln) ukazuje nejen to, že Energiewende nepokračuje stanoveným tempem, ale v mnoha ohledech i zpomaluje. „Především z hospodářského hlediska došlo vposledních letech ke zhoršení,“ konstatuje analýza.

Podle institutu, který pokrok transformace měřil na šesti různých indikátorech, se Německo drží harmonogramu pouze při rozvoji obnovitelných zdrojů. Větrné a sluneční elektrárny přibývají mnohem rychleji, než se původně počítalo, a plán byl loni splněn na 134 procent.

Naopak výstavba energetické infrastruktury se vleče, a dokonce zpomaluje, stejně jako tempo snižování emisí CO2 a spotřeby elektřiny. Ještě horší vysvědčení dostala vláda kvůli vysokým cenám elektřiny. Dotace na obnovitelné zdroje se totiž zvýšila na 6,9 centu za kilowatthodinu namísto maximálně plánovaných 3,5 centu. S tím souvisí i poslední indikátor, který dopadl vůbec nejhůř. Kvůli rostoucím cenám elektřiny se snižuje konkurenceschopnost německého průmyslu. Němečtí výrobci tak platí za elektřinu ve srovnání se zahraničními konkurenty o 30 procent více oproti 12 procentům vroce 2010. '

Přečtěte si také:

Cena za energetickou jistotu. V Česku začaly práce na kapacitním mechanismu

EU povolila dotování záložních zdrojů na uhlí a plyn. Přinese bezpečnost, nebo konec liberalizace?

BRAND24

Energetický paradox: vysoké teploty snižují účinnost solárních panelů

V Německu hnije úroda. Nemá ji kdo sklízet


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).