Menu Zavřít

Elektronická evidence tržeb se dotkne i neziskových organizací

24. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Povinnost vést elektronickou evidenci tržeb (EET) se zřejmě dotkne řady neziskových organizací. Sdělila to ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací ČR Monika Jindrová. Pokud se organizace věnuje i vedlejším podnikatelským činnostem, a objem těchto činnosti překročí určitý limit, musí podle webu finanční správy k EET evidenci vést. Problémem by podle asociace mohly být třeba charitativní sbírky formou prodeje předmětů.

„EET se nebude týkat hlavních činností neziskových organizací, pokud v hlavní činnosti nepodnikají,“ sdělila Jindrová. „Pokud se však neziskovka věnuje také činnostem vedlejším, které mají charakter podnikání, a pokud přitom objem podnikatelských činností v součtu, bez ohledu na způsob platby či druh činnosti, překročí stanovený roční limit 175 tisíc Kč nebo pěti procent z celkového obratu, budou muset vést EET jako všichni ostatní poplatníci,“ upozornila.


Kvůli příchodu EET podle pivovarů končí stovky restaurací:

Stovky restaurací kvůli EET končí


Rozlišování a vykazování hlavních a vedlejších činností je však podle ní v neziskových organizacích složitý a nedořešený problém. „Bezhotovostní platby formou převodu z účtu na účet EET nepodléhají, stejně jako dary. Přesto by mohly být určitým problémem veřejné sbírky, konkrétně ty, které neprobíhají formou vybírání příspěvků do zapečetěných kasiček, ale mají formu prodeje předmětů,“ uvedla Jindrová.

Finanční správa na webu www.etrzby.cz uvádí, že z evidenční povinnosti jsou vyloučeny tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnost veřejně prospěšných poplatníků. „Naplnění kritéria drobné podnikatelské činnosti je u poplatníka nutné posuzovat vždy s přihlédnutím k okolnostem konkrétního případu,“ píše. „V případě, že si nezisková organizace není jistá charakterem své činnosti, může požádat správce daně o závazné posouzení,“ uvádí. Také Asociace veřejně prospěšných organizací ČR nabízí neziskovým organizacím odborné rady.


Přečtěte si komentář Pavla Párala k EET i jak na něj reaguje Andrej Babiš:

Štvanice na hostinské začíná

Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

CONTENT24

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat

U Medvídků, pivnice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).