Menu Zavřít

EK zamítla doporučení europarlamentu zrušit bezvízový styk s USA a Kanadou

2. 5. 2017
Autor: http://www.naovisa.com/

Evropská komise dnes odmítla zrušit bezvízový styk se Spojenými státy a Kanadou. Ke znovuzavedení vízové povinnosti pro občany dvou severoamerických zemí ji před časem vyzval Evropský parlament, neboť obě tyto země víza po občanech některých členských zemí EU požadují. Své rozhodnutí komise zdůvodnila tím, že učinila pokrok při řešení sporu a zavedení vízové povinnosti by tak bylo kontraproduktivní.

Spojené státy požadují víza po občanech pěti členských zemí EU, které nesplňují požadavky stanovené pro zavedení bezvízového styku. Jsou to Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Kypr a Chorvatsko. Kanada zatím brání ve vstupu bez víza do země určitým skupinám občanů Bulharska a Rumunska.

Evropská komise podle dnešního prohlášení kvůli vízům „znovu navázala kontakty s novou americkou administrativou“. Kanada zrušila víza pro některé skupiny občanů Rumunska a Bulharska v pondělí a zavázala se zrušit vízová omezení úplně od prvního prosince, uvedla EK.

„Dialog s našimi strategickými partnery je tím správným způsobem, jak se posunout vpřed. Jsme na dobré cestě,“ uvedl na tiskové konferenci eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos.

CONTENT24

Ke zrušení bezvízového styku s USA a Kanadou v březnu Evropskou komisi vyzval Evropský parlament. Podle evropských pravidel by EK měla rozhodnout o ukončení bezvízového styku se zeměmi, které neumožňují vstup na své území bez víz všem občanům EU, do dvou let od prvního upozornění. Washington takové upozornění od EK dostal už v dubnu 2014. V dubnu 2016 ale Evropská komise nic neučinila. Podle nedávné rezoluce europarlamentu je ale komise na základě evropského práva povinna zavést protiopatření.

Dále čtěte:

Ukrajinci bez víz. Europarlament uvolnil cestovní režim

USA pozastaví zrychlená víza využívaná profesionály


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).