Menu Zavřít

Důchody vzrostou o 900 korun. Penzisté od začátku roku dostanou jednorázový doplatek

16. 9. 2019
Autor: Tomáš Novák, Euro

Průměrný důchod vzroste příští rok o 900 korun měsíčně. Přiblížit by se tak měl 14 400 korunám. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal příslušný zákon o důchodovém pojištění. Zvýšení důchodů nad zákonnou valorizaci minulý týden schválili poslanci. Celkem by se na penze mělo příští rok vydat poprvé přes půl bilionu korun. Proti letošku to má být o 37 miliard víc.

Penzisté dostanou od začátku roku přidáno běžně podle zákona o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. K tomu získají všichni do procentní části důchodu, v níž se odrážejí odpracované roky a výdělek, ještě doplatek. Ten odpovídá u průměrné penze rozdílu mezi slíbeným navýšením o 900 korun a přidáním podle zákona. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) minulý týden řekla, že by to mohlo být 151 korun. Zbývajících 749 korun by představovala u průměrné penze zákonná valorizace. Průměrný důchod by tak mohl podle dřívějších informací dosáhnout 14.373 korun.

Měla by podle vás Česká republika zlepšit udržitelnost důchodového systému?

Senátoři chtěli přidat dalších 1000 korun lidem, kteří pobírají důchod aspoň 25 let. Poslanci ale jejich návrh odmítli.

Důchody se zvyšují pravidelně vždy od ledna. Už letos vzrostly v průměru rovněž o 900 korun. Zákonná valorizace činila asi 600 korun. Dalších 300 korun prosadila vláda Andreje Babiše (ANO) spolu s loňskou změnou ve složení penze, která mírně oslabila zásluhovost. Nyní se bude předpokládaná jednorázová částka připočítávat podle novely k procentní výměře každého důchodu. Zásluhovost tedy neklesne.

Na konci loňska průměrný důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení činil 12 418 korun. O tři měsíce později se dostal na 13 377 korun. Zvedl se tedy o 959 korun. Za částkou je nejen valorizace, ale i zvýšení penze o 1000 korun lidem nad 85 let a to, že noví důchodci odcházejí na odpočinek s vyšším důchodem než dřív. Na konci června se pak průměrný důchod rovnal 13 408 korunám. Starobní, invalidní a pozůstalostní penzi pobíralo kolem 2,9 milionu lidí.


Jak vysoký bude váš důchod? Spočítejte si to na důchodové kalkulačce


O kolik si důchodci a důchodkyně skutečně polepší, není zatím jasné. Podle propočtů ze zákonných ukazatelů by se důchod měl zvýšit zhruba o 5,7 procenta. Jaká část z toho připadne na procentní část penze a jaká na pevný díl, který je pro všechny stejný a odpovídá desetině průměrné mzdy, není jasné. Lidé s nižším než průměrným důchodem musí ale počítat s tím, že dostanou přidáno méně než zmiňovaných 900 korun.

Dále čtěte:

Z chudého čínského venkova do předčasného kanadského důchodu. Exulantka radí ostatním, jak na to

Neumřít v práci: kolik milionů je třeba na předčasný důchod?

Chudá penze: Češi mají na důchod naspořeno 60 tisíc. Desetkrát méně než průměr EU

Od výplaty k výplatě, tak žije polovina Čechů. Počítají s pozdějším odchodem do důchodu

BRAND24

Penzijní společnosti a stavební spořitelny jsou naprosto zbytečné, říká Jaroslav Vostatek

 Jaroslav Vostatek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).