Menu Zavřít

Druhým bere, svým přidává. Britové pranýřují centrální banku

14. 9. 2016
Autor: ČTK

Terčem kritiky mnoha Britů se stala štědrá penzijní politika Bank of England. Ovšem jen ta vůči vlastním zaměstnancům. Na důchody běžných Britů mají kroky centrální banky naopak negativní vliv, píší britská média.

Z pokrytectví obvinili Bank of England mnozí britští poslanci a finanční experti. Centrální banka v neděli uveřejnila, že množství peněz, které vydává na důchody svých zaměstnanců, se od roku 2011 zdvojnásobilo. Banka zaměstnává kolem 16 tisíc lidí.

Uvolněná měnová politika v podobě nízkých úrokových měr a kvantitativního uvolňování, kterou Bank of England uplatňuje od finanční krize, přitom negativně dopadá na penzijní fondy, zvyšuje jejich deficity a snižuje budoucí penze.

„Bank of England je chráněna před problémy, které její kvantitativní uvolňování způsobuje, jelikož její penzijní systém platí daňoví poplatníci,“ prohlásila poslankyně a expertka Konzervativní strany na penzijní systém Ros Altmannová pro list The Guardian.

K dalšímu uvolnění měnové politiky přitom došlo teprve před pár týdny. Bank of England snížila základní úrok na nové rekordní minimum 0,25 procenta z 0,5 procenta a oznámila, že koupí vládní dluhopisy za 60 miliard liber. Oba nástroje tlačí dolů výnosy dluhopisů, které představují pro penzijní fondy významnou část portfolia. Nižší výnosy znamenají pro fondy nižší zisky.


Přečtěte si, co si myslí o brexitu komentátor Financial Times:

Britové odmítají pravdu o brexitu, bude to strastiplná cesta

Británie dala Evropě v referendu stopku

Spoluúčast Bank of England (příspěvek k penzím) dosahuje 54 procent výše mzdy, což je více než dvojnásobek proti roku 2011. Běžné britské společnosti si přitom mohou dovolit jen kolem pěti až 10 procent. Penzijní fond centrální banky díky tomu nezatěžuje deficit, jak ale Altmannová připomíná, jen díky penězům daňových poplatníků. “Možná to vysvětluje, proč je Bank of England tak spokojená s problémy, které její politika dělá,“ říká Altmannová.

CONTENT24

„Když mají bezedné zdroje, stačí pouze máchnout perem a problémy jejich penzijního systému jsou pryč. Mezitím další fondy čelí krizi,“ přidává se ke kritice labouristický poslanec Chris Leslie.

V britských penzijních fondech podle odhadů chybí jeden bilion liber, píše The Telegraph. Politika centrální banky je podle expertů hlavním faktorem, který tuto „černou díru“ způsobil. „Soukromý sektor si prostě nemůže dovolit dávat více a více peněz do této bezedné penzijní díry,“ dodává Altmannová.


Čtěte dále:

Britové představili první plastovou bankovku, je na ní Churchill

Realita po brexitu: obchodní komora srazila odhady růstu

Konec politické kariéry. Cameron už není ani poslanec

Britský premiér David Cameron (Zdroj: čtk)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).