Menu Zavřít

Dotovat politiky se vyplácí. V méně transparentních řízeních až dvojnásob

13. 7. 2016
Autor: E15

Firmy sponzorující politické strany za šest let vysoutěžily veřejné zakázky za 230 miliard. Většinu z nich vyhrály ve stavebnictví v podlimitních a málo transparentních výběrových řízeních.

Sponzoři politických stran získali mezi lety 2007 a 2013 celkem 9250 (16,3 procenta) z 56 tisíc ukončených veřejných zakázek. Na jejich celkové hodnotě 1385 miliard se podíleli částkou 230 miliard.

Většinu ze zakázek podle aktuální studie Institutu pro demokracie a ekonomickou analýzu (IDEA) při CERGE EI vysoutěžili ve stavebnictví (86,1 procenta), častěji v méně transparentních výběrových řízeních. Na veřejných zakázkách ne-dárců se stavební práce podílely méně než z poloviny.

Přečtěte si, kdo bude v Česku vybírat mýtné:

Kapsch dostal bez tendru výběr mýta na další tři roky

 Nákladní doprava

Podlimitní zakázky, ve kterých dárci stran vyhrávali nejčastěji, mají oproti nadlimitním menší hodnotu, ale dávají zadavateli větší volnost při výběru dodavatele, čímž otevírají prostor pro případné korupční jednání. Standardní otevřené řízení se na vyhraných veřejných zakázkách dárců podílí jen z 29,5 procenta. Oproti tomu v užším či zjednodušeném podlimitním řízení byli sponzoři politiků až dvakrát úspěšnější než firmy, které politikům dary neposílaly. Ty vyhrávaly častěji v otevřeném řízení, ve kterém získaly 39 procent všech svých zakázek.

Ve kterých typech výběrových řízení vyhrávali mezi lety 2007 a 2013 veřejné zakázky sponzoři politických stran
Otevřené řízení 29,5 %
Užší řízení 7,1 %
Zjednodušené podlimitní řízení 48,4 %
Jednací řízení s uveřejněním 1,4 %
Jednací řízení bez uveřejnění 13,4 %
Neuvedeno 0.2 %

Zdroj: IDEA CERGE EI

„Mezi dárci politických uskupení, kteří získávají veřejné zakázky, jsou nejčastěji zavedení čeští dodavatelé,“ tvrdí autoři studie. Typickým dárcem je buďto tuzemská akciová společnost či firma s ručením omezením s větším (50-99) či středním (20-49) počtem zaměstnanců.

Dar nutně neznamená korupci

Právnické osoby mezi lety 2007 a 2013 věnovaly politickým stranám celkem 764 milionů. Většinu peněz (91,3 procenta) získaly strany, které byly alespoň v části sledovaného období parlamentními. Nejvyšší nárůst darů strany zaznamenaly po volbách v roce 2010. Rekordmanem se tehdy stala ODS, jejíž příjmy od firemních sponzorů v té době narostly na 80 milionů.

Autoři studie jsou však při hodnocení výstupů opatrní. Možnost korupce je podle nich připustitelná, za větším objemem poskytovaných darů politikům ale podle nich může být i lepší finanční situace firem či pro-byznysové uvažování jejich představitelů.

BRAND24

„Problém transparentnosti na trhu veřejných zakázek je něco, za co je Česká republika ze strany OECD a Světové banky kritizována dlouhodobě,“ říká Filip Pertold z IDEA. Studie má podle něj přispět k poměrně „vlažné“ diskuzi probíhající na téma reformy financování politických stran.

Čí podpora se vyplatí?
Zakázky sponzorů politických stran se za vlády Mirka Topolánka a Jana Fischera (2007-2010) na všech veřejných zakázkách podílely z více než sedmnácti procent. Na své si v té době nejvíce přišly zejména firmy, které podporovaly ODS. Ty v daném období získaly celkem 3155 veřejných zakázek* v hodnotě necelých 72 miliard.

*13,1 procenta ze všech ukončených veřejných zakázek v daném období


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).