Menu Zavřít

Dočká se EU rozšíření? Sedmadvacítka se rozhodla zahájit přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií

24. 3. 2020
Autor: Archiv Euro

Státy Evropské unie se dnes shodly na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Po videokonferenci unijních ministrů pro evropské záležitosti to na twitteru uvedl německý ministr Michael Roth. Rozhodnutí, k němuž chtěla většina států dospět už loni v říjnu, avšak nesouhlas několika zemí v čele s Francií tehdy jeho přijetí znemožnil, musí unijní vlády potvrdit písemně.

Obě země už mají splněné podmínky pro zahájení přístupových rozhovorů a většina unijních lídrů se na říjnovém summitu vyslovila pro start jednání, zejména Francie však byla proti. Paříž poté navrhla úpravu přijímacího procesu, kterou v únoru do návrhu nových pravidel rozšíření zapracovala Evropská komise.

Ministři dnes poprvé dospěli k jednohlasné shodě, která je pro zahájení rozhovorů potřeba.

„Z celého srdce gratuluji oběma zemím. Je to také hlasitá a jasná zpráva pro západní Balkán: vaše budoucnost je v EU!“ reagoval eurokomisař pro rozšíření Olivér Várhelyi.

Brusel chce dlouhodobě rozšířit řady evropského bloku o šestici balkánských států - Srbsko, Černou Horu, Albánii, Severní Makedonii, Kosovo a Bosnu. S prvními dvěma zmíněnými zeměmi unie už přístupová jednání vede, Kosovo a Bosna jsou naopak od jejich začátku zatím daleko.

BRAND24

Protože prostřednictvím pouhé videokonference nemohou státy unie přijímat závazná rozhodnutí, musí ještě v příštích dnech dát všechny země písemný souhlas.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).