Menu Zavřít

Do zlepšení klimatu investují nejvíce ve Skandinávii

4. 5. 2016
Autor: Pixabay; Public Domain

Do boje s klimatickými změnami investují vlády i další organizace stále více prostředků a velké investiční fondy nejsou výjimkou. Jeden z deseti manažerů investičních fondů sleduje uhlíkové emise firem ve svém portfoliu. Mezi největší investory bojující s rizikem klimatických změn patří podle očekávání fondy v Oceánii a Evropě. Vedoucím regionem je pak Skandinávie.

Nejaktivnější zemí vůbec je Norsko, těsně za ním je pak Švédsko. Francie, která loni hostila klimatický summit, následuje Austrálii na čtvrtém místě. Nejlepším fondem je britský The Environment Agency Pension Fund. Vyplývá to z indexu vydávaného neziskovou organizací Asset Owners Disclosure Project.

„Riziko klimatických změn je nyní mainstreamovým tématem finančního světa a vlastníci fondů ve Skandinávii vedou svět k akci,“ prozradil generální ředitel AODP Julian Poulter agentuře Bloomberg.


Přečtěte si: Konzervativci v USA obrací: Oteplování je hrozba


Znepokojující ovšem je, že z 500 největších fondů na světě, které AODP do výzkumu zahrnula, 246 z nich dostalo hodnocení X, které značí nedostatek vůle bojovat s klimatickými změnami. Patří mezi ně velké instituce převážně z Asie, nejhůře se umístily země jako Kuwait, Singapur a Saudská Arábie.

BRAND24

„Je šokující, že téměř polovina světových největších investorů nedělá nic, aby zabránila klimatickému riziku,“ dodává Poulter. „Penzijní fondy a pojišťovny, které ignorují klimatické změny, si zahrávají s úsporami a finančním zajištěním stovek milionů lidí po celém světě a riskují další finanční krize.“

AODP Global Climate 500 index (2016)
1. Norsko
2. Švédsko
3. Austrálie
4. Francie
5. Dánsko
6. Nizozemsko
7. Spojené království

Zdroj: AODP

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).