Menu Zavřít

Agenti ruské GRU šířili fake news, zaměřili se na republikánského senátora Rubia a brexit

24. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ruské tajné služby během minulých pěti let šířily po sociálních sítích vymyšlené zprávy s cílem vyvolat napětí mezi západními zeměmi. Podle listu The Guardian to potvrzuje nová studie výzkumné skupiny Atlantic Council, který se zabývá analýzou internetové komunikace. Ruská kampaň byla prý soustavná, důmyslná a dobře financovaná. Efekt byl ale téměř nulový.

Mezi smyšlenými informacemi šířenými internetem bylo například tvrzení, že loňský útok armádním jedem novičok v anglickém Salisbury, namířený proti bývalému ruskému agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři, byl dílem severoirských teroristů. Původcem zprávy měl podle ruských dezinformátorů být tehdejší britský ministr obrany Gavin Williamson.

Zřejmě nejagresivnějším tvrzením ruských špionů byla informace o tom, že radikální oponenti brexitu chystají atentát proti bývalému britskému ministru zahraničí Borisi Johnsonovi. Jako zdroj informace byl uveden španělský ministr zahraničí.

Představuje podle vás Rusko bezpečnostní hrozbu pro Evropu?

Vylhané zprávy Rusové šířili na třiceti komunikačních platformách v devíti jazycích po dobu pěti let, uvádí studie. Podle jejích autorů původci lživých zpráv nebyli zaměstnanci ruské „trollí farmy“ v Petrohradu, o níž se často píše, ale přímo agenti ruské tajné služby, nejspíš armádní rozvědky GRU.


Umělá inteligence tvoří uvěřitelné fake news. Autoři ji chtějí dát k dispozici veřejnosti


Jedním z jejich „obětí“ byl známý americký republikánský senátor Marco Rubio. Ruští agenti vyrobili jeho údajný tweet o tom, že britská elektronická rozvědka GCHQ v roce 2016 sledovala Donalda Trumpa a loni vyráběla vylhané zprávy, aby podpořila opoziční demokraty v amerických kongresových volbách. „Nikdo, ani náš nejbližší spojenec, nemá právo ohrožovat naší demokracii a národní bezpečnost,“ tvrdí Rubio ve tweetu vyrobeném v centrále GRU. Zprávu převzala ruská propagandistická televize RT.

Podle expertů ze skupiny Atlantic Council ale ruská kampaň měla mizivý dopad. „Úsilí bylo ohromné, ale efekt byl ve srovnání s ním nebývale malý,“ řekl britskému listu analytik Ben Nimmo, který ruskou kampaň označil za „bizarní“.

BRAND24

Dále čtěte:

Sisyfovská práce. Škodlivý obsah z Facebooku nikdy nevymizí, přiznal technologický ředitel

Kladivo na Facebook a Google. Vláda chystá digitální daň pro internetové giganty

Tažení proti internetovým gigantům pokračuje. Rakousko zavede digitální daň

Spoluzakladatel Facebooku kritizuje Zuckerberga. Vládu USA vyzývá k radikální regulaci firmy

Kdo má zajistit Trumpovo znovuzvolení? Xenofobní senioři na Facebooku

Infografika: Facebook, tam kde kvete odpad

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).