Menu Zavřít

Do Senátu zamíří ředitel gymnázia Růžička. Na Praze 6 porazil filosofa Bělohradského

15. 10. 2016
Autor: čtk

Do Senátu zamíří Jiří Růžička (za TOP 09), ředitel Gymnázia Jana Keplera. Ve volebním obvodu Praha 6 zvítězil s velkým náskokem nad filozofem Václavem Bělohradským (za ČSSD) se ziskem 72,06 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků na webuwww.volby.cz. Současný senátor Petr Bratský (ODS) nekandidoval. V Praze 6 přišlo volit nejvíce lidí ze všech obvodů. Růžička ocenil, že kampaň byla mimořádně slušná, nefér podle něho hrálo jen hnutí ANO.

Osmašedesátiletý Růžička dnes řekl novinářům, že v Senátu se chce věnovat školství. Vzdělání je podle něj nejdůležitější a zároveň nejvíce podceňovaná investice společnosti do budoucnosti. Rád by pracoval ve výboru pro vzdělání, a komunikoval tak s ministerstvem školství jinak než jako řadový ředitel. Gymnázium chce předat nástupci až za nějaký čas, nadále chce také zůstat v zastupitelstvu Prahy 6. Z vysokého počtu hlasů je nadšený, považuje ho za „neuvěřitelně zavazující“.

Bělohradský, navržený společně ČSSD a SZ, soupeři poblahopřál na svém facebookovém profilu. Uvedl, že Růžičkova převaha byla zasloužená a že mu přeje, aby se mu podařilo realizovat jeho program, především tu část, která se týká vzdělávání.

Výsledky druhého kola senátních voleb

Výsledky senátních voleb 2016

Foto: ČTK

Růžička připomněl, že hnutí ANO zveřejňovalo na svých stránkách články, které ho pomlouvaly a které využívaly údaje, jež mohl vědět jen někdo z radnice. Ve vedení Prahy 6 je TOP 09 v koalici s ANO, STAN a KDU-ČSL.

V Praze 6 přišlo volit 23,23 procenta lidí. V minulých senátních volbách byla účast ve druhém kole 25,07 procenta. Růžička přesvědčivě vyhrál už před týdnem v prvním kole, kdy získal 42,31 procenta hlasů. Bělohradský postoupil s 16,72 procenta hlasů. Dvojice za sebou nechala disidenta Františka „Čuňase“ Stárka (za ODS) nebo tanečníka a současného uměleckého šéfa Mezinárodní konzervatoře v Praze Vlastimila Harapese (za ANO), kteří oba dostali přes 13 procent hlasů. V poli poražených skončil i bývalý ředitel Sazky Aleš Hušák (za Nezávislé).

Aktuální pravděpodobné rozložení mandátů v Senátu na základě výsledků letošních senátních voleb

BRAND24

Pravděpodobné rozložení budoucích sil v senátu na základě letošních voleb (Foto: ČTK)

Přečtěte si, jak dopadly senátní volby...


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).