Menu Zavřít

Do Polska v červnu připluje první loď se zkapalněným plynem z USA

27. 4. 2017
Autor: profimedia.cz

Polsko obdrží v polovině června první dodávku zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Stane se tak v rámci dohody s americkou společností Cheniere Energy. Polsko svůj první terminál pro dovoz LNG vybudovalo ve snaze snížit závislost na ruské plynárenské společnosti Gazprom. Cheniere Energy dodá plyn do terminálu u polského města Świnoujście na pobřeží Baltského moře.

Polsko ročně spotřebuje 15 až 16 miliard metrů krychlových plynu. Terminál u Świnoujście má roční kapacitu pět miliard metrů krychlových, provoz zahájil loni a plyn od té doby dostává od katarské společnosti Qatargas. Ta se v březnu dohodla na zvýšení dodávek na tři miliardy metrů krychlových ročně.


O energetice si dále přečtěte:

Česko snižuje závislost na ruské ropě. U plynu a jaderného paliva to ale neplatí

Ani kapka nazmar. Přečerpání ropy je dnes ostře sledované s ohledem na životní prostředí. Moře v Terstském zálivu je až překvapivě čisté, ale charakteristický zápach ropných látek ve vzduchu je cítit.


Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) chce po roce 2022, kdy vyprší platnost smlouvy s Gazpromem, nahradit ruský plyn dodávkami z jiných zdrojů.

Gazprom omezuje volnou soutěž

PGNiG už v minulosti na Gazprom kvůli údajným monopolním praktikám podala stížnost k Evropské komisi. Ta Gazprom kvůli podezření na monopolní praktiky již několik let vyšetřuje. V reakci na stížnost PGNiG podanou v polovině března komise podle Gazpromu žádné nové vyšetřování neiniciovala.

Komise krátce před podáním stížnosti PGNiG uvedla, že ústupky, které navrhuje Gazprom, řeší její obavy ohledně monopolních praktik podniku ve střední a východní Evropě. Ruský podnik se pomocí ústupků snaží ukončit spor s Bruselem a odvrátit pokutu, která by mohla činit až deset procent jeho ročních tržeb.

BRAND24

Evropská komise předloni v dubnu Gazprom obvinila, že zneužívá svého dominantního postavení ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. Konstatovala také, že v osmi zemích regionu, včetně České republiky, firma znemožňuje konkurenci na trhu se zemním plynem.

Dále čtěte:

Boj mezi Rusy a Saúdy o prvenství na ropném trhu se přenáší i do Česka

V Evropě se těží stále méně plynu, podíl Gazpromu na trhu poroste


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).