Menu Zavřít

Do ČR se má z Německa vrátit 20 z původně 25 Iráčanů

4. 7. 2016
Autor: čtk

Do Česka se má z Německa vrátit 20 z 25 iráckých křesťanů, kteří se v tuzemsku vzdali azylu a odjeli do spolkové republiky. V tiskové zprávě to dnes oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Lhůta pro jejich vrácení končí 23. prosince, po návratu budou umístěni do detenčního zařízení, odkud je může čekat následné vyhoštění do Iráku. V tuzemsku také mohou znovu požádat o azyl. U zbylých pěti osob podle vnitra německé úřady prověřují žádost o sloučení rodiny, v Německu mají údajně příbuzné.

„V případě, že se tyto osoby vrátí, převezme je Policie ČR a jako nelegální uprchlíky je umístí do detenčního zařízení,“ uvedl Chovanec. Kdy však budou vráceni, zatím není jasné. Saské ministerstvo vnitra, které za navrácení uprchlíků zodpovídá, ČTK sdělilo, že musí nejprve dostat podklady o ukončení řízení od Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky. Úřad také musí českému ministerstvu vnitra návrat Iráčanů nahlásit minimálně sedm dní dopředu, což se zatím nestalo.

Uprchlíky z Iráku letos do Česka v rámci zvláštního programu přivezl Nadační fond Generace 21. Na začátku dubna se ale 25 z nich vydalo z Okrouhlíku u Jihlavy do Německa, kde požádali o azyl. Žádost ale odmítly německé úřady, které skupinu chtěly vrátit do ČR. Uprchlíci se bránili žalobou a žádostí o předběžné opatření

Německý soud v rozhodnutí z 23. června, o němž byli v mezidobí Iráčané informováni, stanovil, že za azylové řízení je ve vztahu ke skupině zodpovědná výhradně Česká republika, která Iráčanům udělila víza. Německé úřady proto podle soudu postupovaly správně, když žádost skupiny o azyl ve spolkové republice odmítly. Žádost o předběžné opatření má soud za neodůvodněnou, navrácení Iráčanů tak už nic nebrání.

Lhůta pro navrácení Iráčanů podle Chovance končí 23. prosince. Po příjezdu do Česka skupinu umístí úřady do detenčního zařízení, odkud mohou být později vyhoštěni do Iráku. Iráčané ale mohou v tuzemsku opětovně požádat o azyl.

Odjezd uprchlíků měl v ČR vážné dopady na celý projekt přesídlování běženců z míst postižených válkou. Počátkem dubna odletěla zpět do vlasti také osmičlenná rodina z Brna. Důvodem byl stesk po domově. Pasy si od českých úřadů vyzvedlo i dalších 16 Iráčanů, také oni se původně vypravili do Německa. Nakonec ale odletěli zpět do Iráku. Vláda začátkem dubna program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila.

CONTENT24

Nadační fond Generace 21 přivezl do ČR celkem 89 křesťanských uprchlíků. V Česku zůstává 40 uprchlíků, kteří pobývají v Praze a v Moravskoslezském kraji. Generace 21 se o ně chce dál starat minimálně po celý první rok jejich pobytu.


Přečtěte si také:

Slábne uprchlická vlna? Počet žádostí o azyl v EU klesl o třetinu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).