Menu Zavřít

Diplomatické styky s Katarem omezilo už deset zemí

7. 6. 2017
Autor: čtk

Arabské země, které tento týden přerušily či omezily diplomatické styky s Katarem, pohrozily této zemi Perského zálivu embargem, pokud nepřestane podněcovat "extremismus" v regionu. Řekl to dnes televizi France 24 ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Anvar Džardžaš. V posledních 24 hodinách přerušily či omezily styky s Katarem Jordánsko, Mauritánie, Senegal a Džibutsko. Katar veškerá obvinění odmítá.

„Katar je jedním z hlavních státních podporovatelů extremismu a teroristických organizací v regionu…chceme, aby změnil kurz a přestal vytvářet tuto destruktivní politiku v Perském zálivu i širším regionu,“ řekl dnes ministr zahraničí SAE.

Vztahy s Katarem kvůli podpoře teroristických skupin a destabilizace regionu omezilo v noci na dnešek Jordánsko a po něm dnes Džibutsko. Senegal dnes povolal svého tamního velvyslance ke konzultacím. V úterý se další zemí, která s Katarem diplomatické styky úplně přerušila, stala Mauritánie.


Přečtěte si více o změně politiky hnutí Hamás:

Esej: Hnutí Hamás 2.0

 Zebra podezřele podobná mezkovi


Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Jemen, Maledivy a východolibyjská vláda v pondělí oznámily, že přerušují s Katarem diplomatické styky i dopravní spoje. Tyto státy viní Katar z podpory islamistických skupin jako Muslimské bratrstvo a palestinský Hamas a napomáhání šíitskému Íránu, který je hlavním regionálním rivalem sunnitské Saúdské Arábie.

Katar obvinění svých sousedů odmítá a hovoří o nepřátelské lživé kampani. Malé, ale bohaté blízkovýchodní země se zastalo například Turecko. O urovnání krize usiluje také Kuvajt.

Blízkovýchodní monarchie obviňující Katar z podpory terorismu přitom samy v minulosti čelily stejným podezřením. Podle BBC to vyplývá i z jednoho z e-mailů exministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, který v roce 2014 zveřejnil server WikiLeaks.

Al-Džazíra
Katarská televizní stanice Al-Džazíra zahájila vysílání 1. Listopadu 1996. Televize byla založena jako arabskojazyčný zpravodajský kanál s podporou tehdejšího katarského emíra Hamada bin Chalífy Sáního. Později začala expandovat a nyní má více než 70 poboček po celém světě a vysílá do 140 zemí světa. Nevyhýbá tématům ožehavým jak pro arabskou společnost, tak pro Západ.

Al-Džazíra byla také první arabskou televizní stanicí, která začala vysílat rozhovory s izraelskými politiky, což pobouřilo zejména Sýrii. Na druhé straně se ozvaly i židovské organizace ve Spojených státech a Wiesenthalovo centrum v Los Angeles, jež považovaly vysílání Al-Džazíry za antisemitské. Vedení televize všechny kritiky odmítá s tím, že hlavní snahou je objektivita.

Saúdská Arábie v současnosti čelí v USA nejméně sedmi žalobám kvůli útokům z 11. září 2001. Pozůstalí po obětech tvrdí, že představitelé Rijádu věděli o převádění peněz ze saúdskoarabských charit do fondů globální teroristické sítě Al-Káida. Ta stojí i za sebevražednými atentáty z 11. září, které v New Yorku, Washingtonu a Pensylvánii provedlo 19 islamistů, z toho 15 původem ze Saúdské Arábie.

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel v minulosti vyzval veřejně Rijád, aby přestal podporovat náboženské radikály. Největší světový vývozce ropy podle něj po celém světě financuje mešity, které jsou zdrojem nebezpečných islamistů. Krátce předtím vyšla najevo zpráva německé tajné služby BND, která varovala před destabilizační rolí Saúdské Arábie v arabském světě.

V SAE bude hrozit za sympatie ke Kataru až 15 let vězení

Generální prokurátor Spojených arabských emirátů (SAE) varoval domácí uživatele sociálních sítí, že jim za vyjádření sympatií na adresu Kataru bude hrozit až 15 let vězení.

Generální prokurátor Hamad Sajf Šamsí uvedl, že vyjadřování sympatií vůči Kataru na sociálních sítích bude považováno za kybernetický zločin a bude trestné. Hrozit za něj bude tři až 15 let vězení, nebo minimálně pokuta v přepočtu asi 140 000 dolarů (zhruba 3,2 milionu korun).

CONTENT24

Toto rozhodnutí bylo podle prokurátora přijato v reakci na „agresivní a nezodpovědnou politiku“ Kataru v regionu.

Dále čtěte:

Úvěry místo grantů. Trump chce omezit peníze na zbraně pro spojence

Výnosná Trumpova návštěva. Saúdské a americké firmy uzavřely dohody za stovky miliard

Trump na arabském summitu zkritizoval Írán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).