Menu Zavřít

Demokraté zveřejnili memorandum o FBI. Úřadu i ministerstva spravedlnosti se zastali

25. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Američtí demokraté zveřejnili upravenou verzi svého memoranda k nedávné zprávě republikánů, která kritizovala Federální úřad pro vyšetřování (FBI) za údajně zaujaté vyšetřování ruského vlivu na minulé prezidentské volby v USA.

Zveřejnění memoranda demokratů před dvěma týdny zablokoval prezident Donald Trump, údajně kvůli pasážím, které by mohly poškodit národní bezpečnost. Demokraté ze sněmovního výboru pro kontrolu tajných služeb poté společně s FBI a ministerstvem spravedlnosti pracovali na úpravách memoranda.

V desetistránkovém upraveném dokumentu demokraté ostře kritizují předchozí memorandum republikánů, jehož „jasnou snahou“ podle nich bylo „podkopat“ vyšetřování FBI, ministerstva spravedlnosti a zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten vede vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016.

Demokrati svým memorandem reagují na zprávu republikánů, kterou Trump na rozdíl od té jejich odtajnil bez výhrad a v celém rozsahu začátkem února. Republikáni v této své zprávě obvinili FBI z překročení pravomocí při pátrání po ruském vlivu na prezidentské volby v USA. Tvrdí v ní také, že FBI byla proti Trumpovi předem zaujatá.


Protiruské sankce ohrožují Nord Stream 2. Evropské firmy tlačí na Trumpa

 Potrubí pro stavbu plynovodu Nord Stream 2 na Rujáně


Opoziční demokraté označili zprávu republikánů za ostudnou snahu zdiskreditovat vyšetřování ruské kauzy. Také podle někdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho je republikánská zpráva nečestná a zavádějící. Za své podřízené se postavil i Comeyho nástupce v čele FBI Christopher Wray.

Zpráva republikánů vyčítá FBI mimo jiné to, že začala sledovat bývalého Trumpova poradce Cartera Page na základě neověřených informací. Page FBI loni v březnu vyslýchala kvůli jeho vazbám na Rusko.

„Naše rozsáhlé zkoumání původní i tří dalších žádostí (o sledování Page) nenašlo žádný důkaz nelegálního, neetického ani neprofesionálního chování. Naopak odhalilo, že FBI i ministerstvo spravedlnosti dostatečně ospravedlnilo své čtyři žádosti,“ uvedl v prohlášení lídr demokratů ve sněmovním výboru pro kontrolu tajných služeb Adam Schiff.

BRAND24

Memorandum demokratů také tvrdí, že FBI a vyšetřovatelé ministerstva spravedlnosti by porušili povinnost chránit vlast, pokud by o sledování Page nepožádali. Toho se podle nich Rusové snažili získat jako agenta. Page podle agentury AP informace z memoranda demokratů označil za „dezinformace“ a „pomluvu“.

Čtěte také:

Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte

Komentář: Teorie spiknutí potvrzena. Trump jako oběť politické korektnosti

Trump uznal vměšování Rusů do amerických voleb


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).