Menu Zavřít

Debatní převahu Clintonové potvrzují i finanční trhy

27. 9. 2016
Autor: Profimedia.cz

Vítězem první televizní debaty před prezidentskými volbami ve Spojených státech je kandidátka demokratické strany Hillary Clintonová. Naznačují to nejen první sociologické průzkumy, ale také reakce klíčových indikátorů na finančních trzích.

Přestože kandidáti stále ještě stáli na pódiu newyorské univerzity Hofstra, kde se snažili získat hlasy voličů v rámci první televizní debaty, finanční trhy už se v reakci na jejich vystoupení daly do pohybu. Jasně přitom zareagoval jeden z vůbec nejdůležitějších ukazatelů republikánských vyhlídek, kurz mexického pesa. Měna prakticky okamžitě po debatě připsala více než 2 procenta vůči dolaru, uvedla CNN.

Již v předchozích týdnech vyplavala na povrch negativní korelace mezi mexickou měnou a vyhlídkami republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Jak se Trumpovy preference v posledních předvolebních průzkumech pomalu přibližovaly favorizované Hillary Clintonové, mexické peso vůči dolaru klesalo a před samotnou debatou se dokonce dostalo na historické minimum. Důvodem negativního vztahu jsou zejména obavy investorů ze zhoršení ekonomických a politických vztahů mezi oběma zeměmi v případě zvolení Donalda Trumpa. Ten na sebe během kampaně upozornil několika protimexickými výroky. Plánuje mimo jiné zrušení zóny volného obchodu NAFTA či vybudování vysoké zdi podél celé hranice mezi Mexikem a Spojenými státy.

Náhlý vzestup mexického platidla je tak jasným indikátorem debatní převahy Clintonové, říká Ihab Salib z finanční společnosti Federated Investors. Doplňuje přitom, že vysoká volatilita mexického pesa přetrvá minimálně do listopadových voleb. „Do voleb je stále ještě dost času a dvě další televizní debaty. Nemyslím si, že by se kurz výrazněji stabilizoval dříve než před samotnými volbami,“ uvedl Salib pro CNN.

Vývoj kurzu USD/MXN v posledním týdnu

USDMXN Chart

Mexické peso není jediným ukazatelem úspěchu demokratické kandidátky. Vzestup zaznamenaly v prvních momentech po ukončení debaty také nejvýznamnější asijské a evropské akciové indexy. Ekonomičtí experti přitom již dříve varovali, že tyto indexy by mohly utrpět v případě, že by se vítězem debaty stal Donald Trump. Jejich posílení tak naopak ukazuje na převahu Clintonové.

Pohyby na finančních trzích potvrzují výsledky prvních bleskových průzkumů, jež proběhly hned po skončení debaty. Například podle první ankety televize CNN zvítězila Clintonová v debatě podle 62 procent respondentů. Trumpa považuje za úspěšnějšího jen 27 procent zúčastněných.

V podobném duchu vyznívá i průzkum sociologické společnosti Public Policy Polling (PPP), v němž označilo bývalou první dámu za vítězku debaty 51 procent lidí, zatímco realitního magnáta jen 40 procent. Obzvláště navrch měla Clintonová podle PPP u mladých voličů, žen, afroameričanů a hispánců.

Druhá televizní debata mezi Clintonovou a Trumpem se uskuteční 9. října na Washingtonově univerzitě v St. Louis. Ještě před ní, 5. října, se pak spolu ve Farmville ve Virginii utkají kandidáti na viceprezidenta Tim Kaine (Clintonová) a Mike Pence (Trump). Sérii předvolebních televizních klání pak 19. října uzavře debata prezidentských kandidátů na nevadské univerzitě v Las Vegas.

Dále čtěte:

První debata Trump vs. Clintonová: obvinění z rasismu či vzestupu islamistů

Nejsledovanější debata v dějinách: pokoří Trump s Clintonovou Super Bowl?

BRAND24

Televizní debaty Clintonové a Trumpa mohou rozhodnout volby

Po Obamovi zůstávávají nezahojené rány, říká Zeman. Volil by Trumpa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).