Menu Zavřít

Daňová revoluce. Fico rýsuje nová pravidla pro byznys

13. 7. 2016
Autor: čtk

Slovenské ministerstvo financí pod vedením Petera Kažimíra překvapilo podnikatele. Představilo soubor novel zákonů, které mění podmínky pro byznys. A to v zásadních otázkách. Zásahy se dotknou daně z příjmu nebo firemních odvodů. Balík změn je nyní v mezirezortním řízení.

Nejvýraznější změny za několik let jsou podle Kažimíra v souladu s programovým prohlášením nové slovenské vlády. Ta chce třeba výrazněji zasáhnout do podnikání firem v regulovaných odvětvích. Zatímco dosud firmy ze sektorů jako energetika, telekomunikace nebo pojišťovnictví odváděly každý měsíc do státní kasy 0,363 procenta zisků, od 31.prosince letošního roku se má tento odvod zdvojnásobit. Zvýšení má eráru přinést ročně 76 milionů eur, tedy více než 2 miliardy korun.

„Vzhedem k programového prohlášení vlády, jehož hlavními prioritami jsou i konsolidace veřejných financí a posílení aktivní role státu v rozvoji hospodářství, se tímto návrhem zákona navrhuje úprava sazby odvodu a pokračování v uplatňování zákona o zvláštním odvodu z podnikání v regulovaných odvětvích, jelikož tento představuje stabilní konsolidační nástroj,“ zdůvodňuje ministerstvo financí.

Finanční trhy zasáhne změna zdaňování dividend. Aktuálně nejsou dividendy zdaněny prostřednictvím srážkové daně, ale odvádějí se z nich zdravotní odvody ve výši 14 procent. Návrh novely zákona počítá od začátku roku 2018 se zrušením placení zdravotních odvodů z dividend a zavedením srážkové daně ve výši 15 procent.

„Jsou firmy, které platí daň ze zisku ve výši i 30 milionů eur. Celková částka dividend, která odchází do zahraničí, je však někdy i tři miliardy eur. Čili když stát tyto dividendy zdaní 15 procenty, vznikne pro něj zajímavý příjem,“ hodnotí novelu pro slovenské Hospodárske noviny ekonom Slovenské akademie věd Vladimír Baláž.

Tabák i vozidla

Beze změny nezůstane ani daň z příjmů právnických osob. Tma se podnikatelům naopak uleví. Sazba se má již od ledna 2017 snížit o jeden procentní bod – na 21 procent. „Každé snížení daňového zatížení právnických osob bude vnímat podnikatelské prostředí jako pozitivum, protože dostane více peněz na rozvoj, ale samozřejmě bychom byli pro, aby snížení bylo výraznější, říká Radovan Maxin z Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení.

Současný balíček novel má také bránit karuselovým podvodům. Při probíhající kontrole Finanční správy nebude od roku 2017 možné firmě vyplatit vratku DPH. Avšak pokud kontrola nezjistí žádná pochybení, majitel firmy si bude moct za čekání vyžádat vrácení DPH i s 1,5 procentním úrokem.

BRAND24

Největší novelizační balík za poslední léta zasáhne také běžný život obyvatel. Slovenská vláda počítá třeba s úpravou správních poplatků při registraci vozidel, nebo zvýšením daně z tabáku, a to ve dvou fázích o osm a deset procent.


Čtěte také:

Ficovy sliby: místo tisíců pracovních míst jen problémy

Stavba roku? Obchvat Bratislavy přijde na 50 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).