Menu Zavřít

Další zhoršení vztahů. USA hrozí Turecku novými ekonomickými sankcemi

17. 8. 2018
Autor: čtk

Spojené státy ve čtvrtek pohrozily Turecku dalšími ekonomickými sankcemi, pokud Ankara nepropustí zadržovaného amerického pastora Andrewa Brunsona. Vztahy mezi oběma zeměmi se dále zhoršují po vzájemném zavedení sankcí na své zboží. Turecká lira navzdory tomu dnes ráno mírně zpevňovala, už během dopoledne však začala klesat a k americkému dolaru ztrácela více než šest procent.

Turecko oznámilo, že pokud USA nové sankce skutečně zavedou, odpoví stejným způsobem.

Brunson je v Turecku zadržován už téměř dva roky kvůli údajným vazbám na politická uskupení, která Ankara viní z organizace nezdařeného puče před dvěma lety. Spor o jeho propuštění se vyhrotil natolik, že vedl až k propadu turecké liry, která od ledna k dolaru ztratila zhruba třetinu své hodnoty. Dnes přitom Brunsonovo propuštění zamítl další soud. O rozhodnutí soudu vyšší instance v Izmiru média informoval Brunsonův advokát.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek na twitteru napsal, že Spojené státy za propuštění pastora „nic platit nebudou“ a Turecku se pomstí. Americký ministr financí Steven Mnuchin na čtvrtečním zasedání kabinetu prezidenta ujistil, že sankce jsou připraveny pro případ, že Brunson propuštěn nebude.

Turecká lira přesto zahájila dnešní obchodování růstem, krátce po 09:00 SELČ dolar vůči ní ztrácel asi 0,6 procenta na 5,78 liry za dolar. Na začátku týdne přitom krátce vystoupil až nad sedm lir. V průběhu dopoledne turecká měna své zisky nicméně smazala a začala znovu ztrácet více než šest procent. Dolar se tak dostal na 6,25 liry.

Finanční trhy v Turecku budou příští týden zavřeny kvůli místním svátkům. Ministr financí Berat Albayrak ve čtvrtek uvedl, že Turecko vyjde ze současné krize silnější a že tamní banky jsou zdravé a silné. Dnes se ministr v telekonferenci s více než 4000 investory pokusil pád kurzu liry zastavit. Odmítl přitom, že by Turecko mohlo přistoupit i k omezení pohybu kapitálu.

Vývoj kurzu Turecké liry k dolaru TRYUSD Chart

Přesvědčení, že Turecko je schopno současné ekonomické problémy překonat, dnes vyjádřilo čínské ministerstvo zahraničí. Doufá přitom, že se tak stane prostřednictvím dialogu. Mluvčí resortu Lu Kchang na webu ministerstva také uvedl, že Čína podporuje čínské a turecké firmy, aby spolupracovaly podle pravidel trhu.

Spojené státy minulý týden zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Ankara v reakci na to zdvojnásobila cla na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.

BRAND24

Přečtěte si také:

Vliv Erdogana i cla na ocel a hliník. Turecká lira se propadla na rekordní minimum

Erdogan odmítá Trumpovu hrozbu. Kvůli stíhačkám F-35 je připraven obrátit se na arbitráž

Turecko je pro Čechy levným rájem. Tamní měna rekordně oslabuje

Rusko považuje sankce za vyhlášení obchodní války. Odpoví politicky i ekonomicky

Čína zavede nová cla na americké zboží. Zasáhnou například auta či ropné produkty

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Americký prezident Ronald Reagan v roce 1982.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).