Menu Zavřít

Další výměna? Vláda v demisi prý schválila odchod policejního prezidenta Tuhého

21. 6. 2018
Autor: čtk

Babišův kabinet v demisi schválil odchod Tomáše Tuhého z funkce policejního prezidenta na post velvyslance v Bratislavě, uvedl server Neovlivní.cz. O změně na pozici šéfa policie média již dříve spekulovala. Tuhý koncem května řekl deníku Právo, že o odchodu z funkce neuvažuje, a dnes na twitteru sdělil, že k tomu nemá žádné nové informace. Server Aktuálně.cz dnes však uvedl, že podle usnesení vlády se Tuhý stane velvyslancem teprve, až mu vyprší mandát policejního prezidenta.

Server Neovlivni.cz napsal, že tři neuvedené zdroje potvrdily, že vláda na svém minulém zasedání schválila jmenování Tuhého velvyslancem. Letos v květnu řekl Tuhý Právu, že nemá v úmyslu opouštět policii a žádnou oficiální nabídku na jiný post nedostal. „K tématu odchodu z funkce policejního prezidenta jsem se již opakovaně veřejně vyjádřil, aktuálně nemám žádné nové informace,“ uvedl dnes Tuhý.

Podle Aktuálně.cz ale Tuhý na základě usnesení vlády převezme vedení české ambasády v Bratislavě až po vypršení svého mandátu šéfa policie. Do funkce policejního prezidenta byl Tuhý ustanoven v dubnu 2014, mandát mu končí v dubnu příštího roku. Z postu české velvyslankyně na Slovensku odešla letos koncem dubna Livia Klausová, ambasádu dočasně vede jako chargé d'affaires Pavel Sladký, vedoucí politického a obchodně-ekonomického oddělení velvyslanectví.

BRAND24

Letos skončil ve funkci ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín po sporech s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ke konci května pak odešel ředitel pražské policie Miloš Trojánek, přesunul se na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině. Trojánek se v minulosti opakovaně zastal podřízeného, který vyšetřuje kauzu Čapího hnízda, v níž je obviněn Babiš. Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) také navrhl vládě zprostit funkce ředitele civilní rozvědky (ÚZSI) Jiřího Šaška kvůli vyšetřování hospodaření rozvědky.

Policejního prezidenta ustanovuje do funkce ministr vnitra. Kandidátem na pozici ministra vnitra v další Babišově vládě je předseda ČSSD Jan Hamáček.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).