Menu Zavřít

Další předražená olympiáda? Tokio může vyjít až na 720 miliard

4. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Do příštích letních olympijských her v Tokiu zbývají skoro celé čtyři roky, už nyní je však jasné, že původní odhad nákladů byl značně podhodnocen. Místo 7,3 miliardy dolarů (175 miliard korun) mohou hry v japonském hlavním městě stát až čtyřikrát tolik.

Analýzu odhadu cen od akademiků a byznysmenů si nechalo vypracovat samo město. Vzešel z něj alarmující rezultát: pokud nedojde k zásadním škrtům, vyjde olympiáda vzhledem k současné situaci na téměř 30 miliard dolarů (720 miliard korun).

Guvernérka Tokia Juriko Koikeová, která je ve funkci teprve od začátku srpna, už na setkání s novináři uvedla, že výsledky zprávy bere vážně a nehodlá finanční zátěž přesouvat na obyvatele města. Její předchůdce Joiči Masuzoe rezignoval letos v červnu kvůli podezření, že veřejné peníze zneužíval pro soukromé účely.

Před organizátory her teď stojí výzva v podobě seškrtání nákladů bez výrazného zásahu do očekávané vysoké kvality olympiády. Poradit se jim pokusili samotní autoři analýzy, kteří navrhují, aby se místo výstavby nových nákladných sportovních hal a areálů využily ty stávající. Konkrétně se jedná o sportoviště pro volejbal, plavání a veslování.

Znatelnou nevýhodou tohoto návrhu je však logistika. Organizátoři se zavázali, že 85 procent sportovišť bude v dosahu osmi kilometrů od olympijské vesnice. V případě naplnění plánu autorů analýzy by se však například kanál pro veslování nacházel až 400 kilometrů od Tokia. Všechny případné změny navíc musí schválit Mezinárodní olympijský výbor.

Přečtěte si, čím chtějí japonští organizátoři zaujmout návštěvníky:

Tokio 2020: roboti, umělé meteority a žádní bílí sloni

 Olympijské hry v Tokiu budou ve znamení technologií (Zdroj: Flickr.com)

Japonští organizátoři hodlají za čtyři roky ohromit svět hlavně demonstrací technologického pokroku. Návštěvníky by po městě mělo převážet autonomní taxi, chystají se pomocní roboti, bezpečnostní systém využívající desetitisíce kamer či speciální Japan Pass, který bude sloužit jako platební karta, klíč od pokoje či vstupenka. Uvažuje se dokonce o vytvoření umělého meteorického deště.

Tokio by každopádně nebylo prvním olympijským městem, které bylo nucené několikanásobně zvýšit původně odhadované náklady. Vůbec nejdražší v historii byla zimní olympiáda v ruském Soči z roku 2014, jejíž cena se nakonec vyšplhala až na 51 miliard dolarů.


Dále čtěte:

BRAND24

Předražená olympiáda nestačila. Rusové do Soči nalijí dalších 120 miliard

Olympijské Rio mezi sponzory ovládl Samsung


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).