Menu Zavřít

Další personální rozhodnutí vlády v demisi: dozorčí rada exportní banky projedná odvolání ředitele Bureše

23. 3. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Dozorčí rada státní České exportní banky (ČEB) projedná v pondělí odvolání předsedy představenstva a generálního ředitele banky Karla Bureše. Premiér Andrej Babiš (ANO) opakovaně ČEB kritizoval. ČEB má na starosti státní podporu vývozu. Vlastní ji stát a mezi akcionáři banky má hlavní slovo ministerstvo financí, které Babiš v předchozí vládě vedl.

„Dozorčí rada ČEB se bude na svém pondělním zasedání zabývat odvoláním Karla Bureše z pozice člena představenstva. Rozhodnutí dozorčí rady nebudu předjímat,“ sdělila webu Lidovky.cz ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). V dozorčí radě jsou zástupci ministerstev financí, průmyslu, zahraničí a zemědělství a také zástupce ČEB. Na otázku, co je důvodem pro odvolání Bureše podle serveru ministryně financí neodpověděla.

Burešovu pozici by v případě jeho odvolání podle webu dočasně zaujal náměstek ředitele ČEB Jaroslav Výborný. Na nového ředitele banky by pak bylo vypsáno výběrové řízení.


Přečtěte si rozhovor s Karlem Burešem: Ta práce je strašně sexy, říká ředitel ČEB

Ředitel ČEB Karel Bureš


Premiér a bývalý ministr financí Babiš se několikrát kriticky vyjádřil o fungování a hospodaření ČEB. Loni v prosinci uvedl, že je potřeba zefektivnit celý současný systém podpory exportu.

Banku vlastní stát, menšinový podíl akcií má i státní Exportní garanční a pojišťovací společnost. Akcionářská práva vykonávají za stát pověřená ministerstva, z nichž má nadpoloviční podíl hlasů ministerstvo financí. Kabinet minulý týden rozhodl, že ČEB a Exportní garanční a pojišťovací společnost by nově měly spadat pouze pod ministerstvo financí.

BRAND24

ČEB a EGAP by měly spadat jen pod ministerstvo financí: změnu posoudí ČNB

 EGAP

Dále čtěte:

Ředitelka Státního pozemkového úřadu Maradová skončí. Chce přispět ke koaličním jednáním

Sobotka: Babiš chce ovládnout bezpečnostní sbory

Komentář: Ejdž ár Andrej

Makáme i v demisi. Letos se budou měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).