Menu Zavřít

Čubu nahradí v Senátu Goláň. K doplňovacím volbám přišlo jen 10 procent voličů

26. 5. 2018
Autor: čtk

Doplňovací volby do Senátu v obvodu Zlín vyhrál daňový poradce Tomáš Goláň (SENÁTOR 21). Získal 53,78 procenta hlasů, jeho soupeřce, krajské radní Michaele Blahové (KDU-ČSL), dali voliči 46,21 procenta hlasů. Volební účast v druhém kole dosáhla jen hodnoty 10,4 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Goláň nahradí v horní komoře Františka Čubu (SPO), který v únoru rezignoval. Senátorem ale bude pouze do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020.

O křeslo senátora se původně ucházelo devět kandidátů, osm mužů a jedna žena. Nynější dvojice postoupila z prvního kola. Blahová minulý víkend v prvním kole voleb získala 24,18 procenta hlasů, Goláň 18,99 procenta. Skóre se poté otočilo v Goláňův prospěch ve druhém kole. „Cítím to jako obrovský závazek, voličům strašně moc děkuji. Takový mandát, když vás tam někdo pošle ne jako straníka, ale jako nezávislého, vám dává úkol za ty lidi bojovat. Nesmím je zklamat. Mám na to bohužel jen dva roky. Za tu dobu bych chtěl ale udělat maximum, aby lidé viděli, že mají silného senátora a že ten jejich hlas měl smysl,“ řekl dnes Goláň. Podotkl, že výsledek voleb přijal s velkou pokorou.

Krajskou radní vítěz voleb porazil o 884 hlasů. „Respektuji výsledek voleb, voliči zřejmě nevolili tradiční stranu. Pro mě je ale výsledek krásný. Bylo to vítězství v prvním kole, postoupili jsme do druhého kola, což se od roku tuším 1996 nestalo. Ta solidarita, kterou jsem zažila a aktivní pomoc v rámci KDU-ČSL byla nádherná. Takže ničeho nelituji a přeji panu Goláňovi,“ řekla dnes Michaela Blahová.

Nově zvolený senátor usedne do lavic Senátu pouze na dva roky. Nevyloučil přitom, že nadcházející zkušenosti využije pro případnou kandidaturu v dalších řádných senátních volbách. „Uvidím, jak to bude vypadat. Když jsem ale viděl, jak jsem dokázal lidi zmobilizovat, tak bych to chtěl zkusit ještě i za dva roky. Ale je to ještě daleko,“ doplnil Goláň.


Hledá se Čuba. Zázrak 2.0 se nezdařil

 Kancelář Františka Čuby


Obvod Zlín vedle velké části Zlínska zahrnuje i jižní část okresu Vsetín. Dohromady se volilo ve 147 volebních místnostech, šlo o 57 měst a obcí. Volit mohlo zhruba 107 500 oprávněných voličů, využilo toho jen necelých 11 200 voličů.

O druhé kolo měli lidé ještě menší zájem než před týdnem. Zatímco ve Zlíně, který zahrnuje zhruba polovinu volebních okrsků, přišlo do volebních místností během pátku a dneška necelých 10,96 procenta voličů, na řadě míst jich bylo ještě méně. Ve Vizovicích to bylo necelých deset procent, ve Valašských Kloboucích 9,2 procenta. Na zájmu se podepsalo hlavně to, že šlo o samostatné volby. Řádné senátní volby se totiž obvykle konají souběžně s krajskými nebo obecními volbami.

Bývalý předseda slušovického družstva Čuba v únoru svoji rezignaci na post senátora zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů. Při posledních senátních volbách v obvodu Zlín porazil Čuba na podzim 2014 ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Volební účast tehdy v obvodě dosáhla 20,48 procenta. O týden dřív přišlo k prvnímu kolu senátních voleb, které bylo spojeno i s hlasováním do obecních zastupitelstev, výrazně více lidí, a to 41,96 procenta.

BRAND24

Lex Čuba. Parlamentní absentéři mají přijít o peníze

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu.

Čtěte také:

Třicet senátorů chce zrušit registr smluv. Může prý způsobit miliardové škody

Správní soud zamítl stížnost na Zemanovu kampaň. Uchopení tématu migrace není protiprávní


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).