Menu Zavřít

ČSSD má nejnižší preference od Grossovy aféry

31. 10. 2016
Autor: Euro - Tomáš Novák

ČSSD by podle aktuálního průzkumu STEM dostala ve volbách pouhých 14,4 procenta hlasů, stranické preference se jí propadly dokonce na 12 procent. Takto špatně na tom byla sociální demokracie naposledy v roce 2005, kdy se od ní voliči odvraceli kvůli aféře premiéra Stanislava Grosse. Volby by nyní suverénně vyhrálo hnutí ANO se ziskem necelých 30 procent hlasů.

Stranu premiéra Sobotky by porazila i KSČM, který by podle volebního modelu Stem dostala 14,6 procenta hlasů. V přepočtu na mandáty by sociální demokraté získali 34 a komunisté 33 křesel, hnutí ANO 78 mandátů. Při přepočtu na mandáty přitom statistická odchylka činí plus minus dvě křesla. Oproti zářijovém průzkumu klesli sociální demokraté v době těsně po krajských volbách a v průběhu druhého kola senátních voleb o šest procentních bodů, ANO posílilo o pět. KSČM si udržela zhruba stejnou pozici.

Do Sněmovny by se dostaly ještě ODS s devíti procenty, TOP 09 plus STAN se sedmi procenty, KDU-ČSL s 6,7 procenta a SPD Tomia Okamury s 5,2 procenta. Těsně pod hranicí pro vstup do parlamentní komory by zůstali piráti se 4,7 procenta. Vládní koalice by získala 126 mandátů, to znamená, že by oslabila, ale měla by stále ústavní většinu.

Skoro jako za Grosse

V případě sociálních demokratů by takový hypotetický volební výsledek ve sněmovních volbách byl jedním z nejhorších za posledních dvacet let. Volební výsledky sociálních demokratů při volbách do dolní komory parlamentu se od roku 1996 pohybují nad dvaceti procenty. Horších preferencí dosahovala strana během aféry ohledně bývalého premiér Stanislava Grosse, kdy podporu ČSSD tehdy vyjadřovalo méně než deset procent voličů.

Volební zisky ČSSD během sněmovních voleb za posledních 10 let (v procentech):

1996 26.44
1998 32.31
2002 30.20
2006 32.32
2010 22.08
2013 20.45

Zdroj: Wikipedia

Podobné dlouhodobé rozložení sil politických stran nabízejí i průzkumy ostatních agentur. Například podle srpnového průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi by volby vyhrálo ANO s 24,6 procenta hlasů proti druhé ČSSD s 18 procenty. Podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ze září by ANO vyhrálo volby se ziskem 28,5 procenta hlasů, pro ČSSD by hlasovalo 23 procent lidí.

Volební model agentury Stem (zisky stran a hnutí v procentech): Sloupcový graf volebního modelu sněmovních voleb tak, jak jej sestavila v říjnu 2016 sociologická agentura Stem.

Předpokládanou účast voličů ve volebním modelu odhadla STEM kolem 53 procent. Celkem 51 procent dotázaných řeklo, že by k urnám šlo, 27 procent by nehlasovalo. Rozhodnuto, zda by k volbám šlo, nebylo 22 procent z 1054 dotázaných. Průzkum se uskutečnil 13. až 20 října, tedy v době těsně po krajských volbách, kdy se sestavovaly koalice na úrovni regionů, a v průběhu a po ukončení druhého kola voleb do třetiny Senátu.

Na otázku „Pokud byste šel volit, kterou stranu byste příští týden volil do poslanecké sněmovny?“, odpověděli respondenti Stemu takto:

BRAND24

Výsledek výzkumu volebních preferencí za říjen 2016 agentury STEM

Hnutí ANO bodovalo i v letošních krajských volbách. Podívejte se na volební výsledky v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

Kdo ovládl které kraje? Podívejte se na to, jak po krajských volbách vznikaly koalice:

Koalice na Vysočině potvrzena. Hejtmanem zůstává Běhounek

Královéhradecká koalice oficiálně potvrzena. ANO zůstalo mimo

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Na jihu Čech se rýsuje koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Ve Zlínském kraji povládne koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem Čunek

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).