Menu Zavřít

Corbyn chce za pomoci rebelujících konzervativců svrhnout Johnsona. Dočasnou vládu by vedl on

15. 8. 2019
Autor: čtk

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn vyzval rebelující poslance z řad vládních konzervativců a další opoziční politické strany, aby mu pomohli zabránit odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Žádá je, aby společně vyslovili nedůvěru vládě premiéra Borise Johnsona; Corbyn by se pak chtěl postavit do čela přechodného kabinetu.

Čtveřice oslovených konzervativních poslanců podle televize Sky News uvedla, že diskusi o tomto plánu se nebrání. Jedna poslankyně ale prohlásila, že Corbynovu vládu nepodpoří za žádných okolností.

Corbynův návrh už odmítla i šéfka liberálních demokratů Jo Swinsonová. „Je to nesmysl,“ řekla a Corbyna označila za osobnost, jež národ rozděluje. Británie podle ní sice nejspíš potřebuje krizovou vládu, ale Corbyn v jejím čele stát nemůže. Až začne zase po letní přestávce zasedat parlament, mohl by přijmout zákon, který by neřízenému brexitu zabránil, dodala nová vůdkyně této prounijní strany, která má v 650členné Dolní sněmovně 14 mandátů.

Corbyn ve středu poslal šéfům opozičních stran a několika odpůrcům brexitu bez dohody z řad konzervativců dopis, v němž píše, že „přísně časově omezená dočasná vláda“ by odložila odchod Británie z EU a vyhlásila nové volby. „Naší prioritou by měla být spolupráce v parlamentu s cílem zabránit velmi škodlivému brexitu bez dohody,“ vyzývá Corbyn.

Lídr labouristů v dopise také uvedl, že chce v případě předčasných voleb prosazovat nové referendum o brexitu, v němž by Britové mohli hlasovat i pro setrvání své země v EU.

Vyjedná Boris Johnson dohodu o brexitu?

Nový premiér Johnson slíbil, že Británii z EU vyvede 31. října - ať už na základě dohody s Bruselem, či bez ní. Parlament je ale proti neřízenému odchodu, který by podle analytiků mimo jiné poškodil britskou ekonomiku, narušil dopravu a vedl k růstu cen a k nedostatku dováženého zboží.

Podle webu Politico je těžké si přestavit, že by jakýkoli konzervativec mohl pomoci Corbynovi do Downing Street, tedy do čela vlády. Komentátor Stephen Bush v politickém magazínu New Statesman napsal, že žádná forma „vlády národní jednoty“ zřejmě nemá šanci a že jedinou možností, jak zastavit neřízený brexit, je zákon schválený parlamentem.


Čtěte komentář: Přichází bavič Boris, který se chce zalíbit všem. Teď to ale nepůjde

Makrooko Miroslava Zámečníka


Ochotu podpořit Corbynův plán nicméně dal najevo konzervativní poslanec Guto Bebb. „Myslím, že ti, kdo říkají, že udělají vše, co bude potřeba pro zastavení dlouhodobých škod odchodu bez dohody, musí takovouto nabídku brát vážně (…) Já jsem rozhodně toho názoru, že krátkodobá vláda Jeremyho Corbyna by nebyla tak špatná jako generační škoda, kterou by napáchal brexit bez dohody,“ řekl zpravodajské společnosti BBC.

Dohodu o podmínkách brexitu s EU vyjednala vláda Johnsonovy předchůdkyně Theresy Mayové, v parlamentu ale dokument třikrát narazil především kvůli takzvané irské pojistce, která má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. Johnson nyní požaduje novou dohodu o rozluce, v níž toto kontroverzní opatření nebude. EU ale o dohodě znovu jednat odmítá.

Mluvčí vlády v reakci na Corbynův dopis uvedla, že kabinet „považuje za pána lid“ a že respektuje výsledky hlasování, tedy referenda z roku 2016, které rozhodlo o brexitu. „Jeremy Corbyn má za to, že lidé jsou služebníci a že politici mohou zrušit výsledky hlasování, když se jim nelíbí,“ řekla.

Do brexitu zbývá 77 dní, politiky tedy tlačí čas, navíc britský parlament po letní přestávce znovu zasedne až 3. září. Podle některých právníků a Johnsonova poradce Dominika Cummingse by ale i v případě vyslovení nedůvěry nemusel Johnson z funkce okamžitě odejít a mohl by vypsat volby až na listopad, tedy po termínu brexitu.

Dále čtěte:

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Poláci zachraňují Británii: loví pro království doktory z východu EU

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

Brexitáři slibovali lidem více peněz. Už nyní Britové přišli za rok o týdenní plat

BRAND24

Zemětřesení v britském kabinetu. Johnson zásadně rekonstruoval vládu

Brexit za každou cenu. Většina Britů souhlasí s Johnsonem, vyplývá z průzkumu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).