Menu Zavřít

Clintonová získala o 2 miliony hlasů více, přesto prohrála

23. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Náskok Hillary Clintonové před Donaldem Trumpem vyplývající z prostého sečtení hlasů v prezidentských volbách překročil rekordní 2 miliony. Napsal to dnes americký server Politico. Podle sčítacích komisařů, jejichž práce ještě neskončila, získala demokratická kandidátka 64 223 958 voličských hlasů, zatímco její republikánský soupeř 62 206 395 hlasů. Konečné oficiální výsledky se čekají koncem listopadu.

Navzdory této statistice Trump hlasování vyhrál, protože volby v USA nejsou přímé, jsou organizovány dvoustupňově. Rozhodující jsou počty získaných volitelů za jednotlivé státy, nikoli celkový počet hlasů odevzdaných přímo voliči.

Podle amerického serveru je náskok Clintonové největší mezi prezidentskými kandidáty, kteří volby prohráli. V roce 2000 demokratický kandidát Al Gore prohrál s Georgem Bushem mladším, přestože i v tomto případě prostý součet hlasů vyzněl v jeho prospěch. Gore jich shromáždil o půl milionu víc než Bush, ale měl menší počet volitelů.


Připomeňte si průběh amerických voleb minutu po minutě.


Trump v úterý v rozhovoru pro The New York Times prohlásil, že není stoupencem dvoustupňových voleb; raději by prý viděl volby přímé. Bezprostředně po vyhraných volbách ale zastával opačný názor, když existenci sboru volitelů označil za „geniální“.

Milionový rozdíl v součtech hlasů ve prospěch Clintonové zaznamenali sčítací komisaři v polovině listopadu. Hranici půldruhého milionu neúspěšná kandidátka překročila podle serveru Politico minulou neděli.

Kalifornská senátorka Barbara Boxerová, která v kampani podporovala Clintonovou, minulý týden navrhla zákon o zrušení sboru volitelů. Neočekává se ale, že má nějakou šanci, protože nejspíš neprojde Senátem ovládaným republikány, píše Politico.

Dále čtěte:

Google a Facebook zahajují tažení proti šiřitelům falešných zpráv

BRAND24

Proti Trumpovi bych měl šanci, myslí si Sanders

Clintonová našla viníka. Za její porážku prý může šéf FBI


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).