Menu Zavřít

Clintonová užívala soukromý mail. Podle inspekce porušila pravidla

26. 5. 2016
Autor: čtk

Hillary Clintonová porušila vládní pravidla, když jako někdejší šéfka americké diplomacie používala pro pracovní účely svůj soukromý e-mail. Oznámila to inspekce ministerstva zahraničí USA.

Zpráva inspekce, která je vůbec prvním zveřejněným oficiálním auditem, kritizuje nejen Clintonovou, ale i ministerstvo za dřívější nedostatky v uchovávání záznamů. Případem se kvůli možnému neoprávněnému využívání soukromého e-mailu zabývá i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Inspekce zjistila, že pokud by tehdejší ministryně a nynější favoritka na demokratickou prezidentskou nominaci požádala na příslušném oddělení zabývajícím se elektronickou bezpečností o svolení používat soukromý e-mail, tak by ho nedostala. Zpráva také podkopává argumenty někdejší šéfky diplomacie, kterými hájí využívání soukromého poštovního serveru ve svém domě. Mimo jiné dříve uvedla, že to bylo běžnou praxí a že žádné svolení nepotřebovala, i tak se ale omluvila.

Ministerstvo zahraničí v reakci na zjištění kontroly dnes uvedlo, že představitelé úřadu o soukromém e-mailu Clintonové používaném pro pracovní účely sice věděli, neznali ale plný rozsah jeho nasazení. Mluvčí ministerstva Mark Toner podle Reuters řekl, že úřad již vyhověl řadě doporučení, která inspekce ve zprávě učinila.

Trump: Je neuvěřitelně nečestná

Předpokládaný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump svou očekávanou demokratickou soupeřku v komentáři k auditu kritizoval. „Je neuvěřitelně nečestná,“ prohlásil na její adresu s tím, že zjištění inspekce pro ni nejsou dobrá. Kampaň Clintonové s Trumpovými slovy nesouhlasí a uvádí, že audit naopak vyvrací republikánské argumenty.

Inspekce rovněž tvrdí, že ministerstvo zahraničí se potýkalo dávno před nástupem Clintonové s dlouhodobými a systémovými nedostatky s uchováváním dat. Úřad například nezachoval některou elektronickou korespondenci někdejších ministrů zahraničí. To ministerstvo uznává.

BRAND24

Prezidentská kampaň v USA nabírá na obrátkách

Trump by USA přivedl k bankrotu, varuje Clintonová

 Hillary Clintonová

„My, podobně jako mnohé další federální úřady, neděláme dost, abychom splnili požadavky uchovávání a správy záznamů,“ řekl Toner.

Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože podle vládních nařízení podobnou poštu lze rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdí, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala. V případu už byli vyslechnuti někteří její spolupracovníci, sama pak FBI přislíbila spolupráci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).