Menu Zavřít

Clintonová drží náskok. Volební boj vrcholí na Floridě

5. 11. 2016
Autor: ČTK

Tři dny před prezidentskými volbami si demokratická kandidátka Hillary Clintonová udržuje mírný náskok před svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem. Zatímco v celostátních průzkumech vede o dva až pět procentních bodů, v projekcích rozdělení volitelských hlasů v jednotlivých státech má rovněž navrch, ačkoli z tohoto hlediska se souboj vyrovnává. Oba kandidáti dnes míří za voliči na Floridu a do několika dalších klíčových států, které rozhodnou o vítězi voleb.

Podle celostátní ankety televize Fox News má Clintonová náskok dvou procentních bodů, volilo by ji 45 procent respondentů, zatímco Trumpa pouze 43 procent. Podle průzkumu listu The Washington Post a televize ABC News činí náskok Clintonové čtyři procentní body a podle ankety agentury Reuters a společnosti Ipsos dosahuje pěti procentních bodů.

Průzkum Reuters/Ipsos nicméně signalizuje rostoucí důvěru republikánů v Trumpovo vítězství, což zřejmě zčásti souvisí s nedávnou zprávou, že FBI bude zkoumat další nově objevené e-maily ze soukromého účtu Clintonové. Trumpovo vítězství nyní podle průzkumu očekává více než polovina republikánů, zatímco minulý týden se republikáni přikláněli spíše k názoru, že vyhraje Clintonová.

Skutečnou šanci na vítězství zpravidla lépe než celostátní průzkumy ukazují projekce rozložení hlasů takzvaných volitelů, jichž je potřeba k vítězství získat nejméně 270. I v nich si lépe vede bývalá ministryně zahraničí, která má například podle projekce televize CNN relativně jistou podporu 268 volitelů, zatímco Trump 204. Dalších 66 hlasů je ve státech, o něž se povede největší boj, mezi nimiž figurují Florida, Severní Karolína, Arizona či Nevada.

BRAND24

Server Real Clear Politics, který průměruje veřejně publikované průzkumy z jednotlivých států, naproti tomu přiřkl Clintonové jistotu 216 volitelů a Trumpovi 164, bojovat se podle jeho propočtů bude o 158 hlasů.

Oba kandidáti budou mít dnes velmi napilno, neboť se snaží využít jednu z posledních možností uspořádat mítinky právě ve státech, které rozhodnou o vítězi. Trump nalétá několik tisíc kilometrů, když se postupně objeví na Floridě, v Severní Karolíně, Nevadě a Coloradu. Clintonová se rovněž vydává na Floridu, kde se bojuje o 29 volitelů a podpora je zde podle průzkumů prakticky vyrovnaná. Kromě toho bude chtít oslovit voliče například v Pensylvánii, kde si zvláště kvůli snaze přimět hlasovat mladé pozve na pódium zpěvačku Katy Perryovou.

Čtěte dále:

První dáma příkladem? Trumpova žena pracovala v USA nelegálně

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

Trump prohrál s Clintonovou. V souboji o volební peníze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).