Menu Zavřít

Čínská propaganda napíše ročně půl miliardy zpráv

20. 5. 2016
Autor: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Na sociálních sítích se v Číně ročně objeví 488 milionů „pozitivních“ postů, za kterými stojí státní propaganda. Vyplývá to ze studie amerického Harvardu. Podle ní jsou autory těchto zpráv zaměstnanci státní správy, někdy přezdívaní jako „Fifty cent party“, jelikož berou údajně za každý post 50 centů – o tom však studie důkazy nenašla.

O tom, že čínská vláda systematicky ovlivňuje veřejné mínění ve své zemi, se na Západě často mluví, avšak dosud se pouze spekulovalo a jakákoli vědecká analýza chyběla. Podle vědců z Harvardu je jejich studie na dané téma první. A došla k zajímavým poznatkům.

Za jedním ze 178 postů na sociálních sítích stojí čínská propaganda. Je to celkem 488 milionů postů za rok, tedy přibližně tolik, kolik za jeden den proteče twitterem. Téměř všechny z nich napsali zaměstnanci ve státní správě – z daňových a personálních úřadů nebo soudů. Autoři studie nenašli žádný důkaz, že by za tyto zprávy dostali nějakou odměnu, zřejmě se tak jednalo o jejich pracovní povinnosti.

Studie také zjistila, proti obecnému přesvědčení, že zprávy nejsou zaměřeny proti kritikům nebo cizím zemím. Naopak jsou pozitivně laděny a snaží se odvrátit pozornost veřejnosti od negativních jevů. Například vznikají nejvíce po občanských nepokojích. A samozřejmě vychvalují čínský stát, symboly, režim a komunistickou stranu.

„Zpětně to dává smysl. Rozptýlení pozornosti, odvedení na jiné téma, je pro zastavení argumentu mnohem účinnější, než přidávání dalších argumentů. Ale dosud jsme to (o praxi v Číně) netušili,“ tvrdí jeden z autorů studie Gary King podle agentury Bloomberg.

Vědci vycházeli z uniklých emailů jednoho z krajských úřadů pro internetovou propagandu. Z nich byli schopni identifikovat jak propagandistické zprávy, tak falešné účty jejich autorů. Autoři také odhalili skutečná jména a údaje o propagandistech, které ovšem nezveřejnili.

Proč Čína potlačuje diskuzi o kulturní revoluci? Čtěte:

Čínský tisk potvrdil: Kulturní revoluce byla chyba

Čína, ilustrační foto

Čtěte dále:

Europoslanci odmítli status tržní ekonomiky pro Čínu

BRAND24

Kde se dýchá nejhůř? Východ Evropy dohání Čínu

Číňané dál cílí na evropský fotbal, koupili Aston Villu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).