Menu Zavřít

Čína zrušila zákaz hovězího z USA. Lační po mase z ciziny

23. 9. 2016
Autor: Marc Dalmuder, CC BY 2.0, Flickr

Po 13 letech Čína částečně zrušila zákaz dovozu amerického hovězího, které uvalila kvůli nemoci šílených krav. Import hovězího do nejlidnatější země světa v poslední době prudce roste, produkce čínských farmářů totiž zaostává za domácí poptávkou.

Zákaz dovozu hovězího masa do Číny z USA platil od roku 2003, kdy asijská země po nálezu nemoci šílených krav ve státě Washington zákaz zavedla, uvádí agentura Bloomberg. Netýkal se telecího masa.

Od čtvrtka se mohou Číňané konečně těšit na americké hovězí ve svém jídelníčku. Čínské ministerstvo zemědělství zrušilo zákaz dovozu hovězího masa mladšího 30 měsíců. Nadále však zůstává v platnosti u masa ze starších kusů dobytka, navíc se hovězí musí podrobovat čínským standardům, dodává server CNN. Úřady v USA zrušení zákazu označily za „důležitý první krok“.

Americkým zemědělcům se tím otevírá obrovský trh, Čína je druhým největším dovozcem hovězího na světě a sami Američané největšími producenty. Konzumace masa v asijské zemi v posledních letech výrazně stoupá s tím, jak roste ekonomika a střední třída bohatne a může si dovolit více masa ve svém jídelníčku. A to i přes snahu vlády, která se v rámci boje s obezitou snaží konzumaci červeného masa omezit.

Průměrný Číňan podle dat OECD spotřebuje 3,8 kilogramu hovězího ročně. Před deseti lety to byly jen tři kilogramy, před dvaceti lety dokonce dva kilogramy. V zemi ovšem vládne vepřové, toho Číňané zkonzumují osmkrát více.

Dovoz hovězího do Číny v posledních pěti letech vzrostl několikanásobně. Poklesla totiž domácí produkce, zahraniční hovězí navíc zlevnilo. Čína letos podle odhadů spotřebuje 7,59 milionu tun, domácí produkce má být asi o 800 tisíc tun nižší. Dosud na čínském hladu po hovězím vydělávali hlavně v Austrálii.

BRAND24

Spotřeba a domácí produkce hovězího a telecího masa v Číně (mil. tun)

Spotřeba a domácí produkce hovězího a telecího masa v Číně (mil. tun)

Dovoz hovězího a telecího masa do Číny (tis. tun)

Dovoz hovězího a telecího masa do Číny (tis. tun) Zdroj: Ministerstvo zemědělství USA

Čtěte dále:

Čínská cesta k omezení emisí? Méně masa na talíři

USA ruší zákaz dovozu uvalený kvůli nemoci šílených krav

Tvrdý direkt. USA brutálně zvýšily clo na čínskou ocel

Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).