Menu Zavřít

Myslete na příbuzné a važte slova, zastrašuje Čína Ujgury žijící v Evropě

23. 10. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ujgurové, kteří žijí v zemích EU a stěžují si na porušování lidských práv v jejich komunitě, čelí tlaku od čínských úřadů. Pekingu se nelíbí, že příslušníci tohoto asijského etnika poškozují obraz komunistické velmoci ve světě. Čína vyhrožuje, že potrestá jejich rodinné příslušníky.

Abdujelil Emet, jenž žije dvacet let v Německu, potvrdil, že mu vyhrožovali čínští úředníci kvůli tomu, že veřejně hovoří o porušování lidských práv v Číně. Když mu před několika dny zavolala sestra z autonomní oblasti Sin-ťiang a chválila čínskou komunistickou stranu za její politiku, slyšel v pozadí další hlas.

Jednalo se o čínského úředníka, který na jeho sestru vyvíjel nátlak. Vyžádal si jej k telefonu. „Žijete v zahraničí, ale měl byste myslet na svou rodinu, když aktivisticky vystupujete v Německu. Měl byste myslet na bezpečnost své sestry,“ slyšel na druhé straně aparátu. Emetovi bylo od začátku jasné, že se děje něco neobvyklého, protože svým příbuzným nikdy nedal své telefonní číslo.

Podobnou zkušenost mají i další Ujgurové žijící nejen v Německu, ale i Nizozemsku, Finsku, Švédsku a Francii, napsal deník The Guardian.

Někteří byli kontaktování čínskými úřady i v Evropě, aby prováděli pro komunistický režim špionáž. Čínští agenti jim nabízejí peníze i lepší zacházení s rodinnými příslušníky, kteří žijí v Číně. Pokud odmítají spolupracovat, čínská velvyslanectví jim zadrží potřebné dokumenty.


Zeman ujistil Si Ťin-pchinga o respektování politiky jedné Číny. A požádal o další spolupráci

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze.


Ochránci lidských práv kritizují Čínu za to, že v utajovaných táborech drží na milion Ujgurů, kteří většinově vyznávají islám. Podle některých odhadů se může jednat až o tři miliony lidí, kteří jsou protiprávně zadržováni.

Emet pracuje jako dobrovolník pro exilovou organizaci Světový kongres Ujgurů a je také imámem v této islámské komunitě. Svým příbuzným, kteří žijí v Číně, ale nikdy o své činnosti neřekl, aby je neohrozil.

Přesto jeho aktivity čínské bezpečnostní orgány pečlivě monitorují. „Nebudu mlčet a čínská vláda mě nezastraší,“ zdůraznil. Pokud se něco stane jeho sestře a dalším členům rodiny, bude to ještě větší problém pro pekingskou vládu, dodal.

Co si myslíte o vypovězení smlouvy Prahy s Pekingem?

Ujgurů se zastala také německá poslankyně Zelených Margarete Bauseová. Podle ní je čínský nátlak na Ujgury, kteří žijí v EU, nepřijatelný. Evropané by měli vědět, že se Čína snaží rozšiřovat svůj vliv i na území Evropské unie zastrašováním kritiků čínské politiky. Sama se ujgurskému tématu věnuje přes deset let, v srpnu jí bylo zamítnuto udělení čínského víza v rámci oficiální návštěvy německých poslanců nejlidnatější země světa.

Adrian Zenz, který se specializuje na studium menšin v Číně na Columbia International University, tvrdí, že evropské vlády by měly společně postupovat proti čínskému zastrašování. Pokud totiž Peking v některých svých požadavcích uspěje, bude svůj tlak zesilovat, varoval.

Čtěte komentář: Proč je český obchod s Čínou tak schodkový?

Makrooko Miroslava Zámečníka

Čtěte také: Číně se nelíbí jednání pražské radnice. Nenarušujte vzájemné vztahy, vyzývá primátora Hřiba

Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

BRAND24

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).