Menu Zavřít

Čína se stane supervelmocí. Díky Trumpovi

6. 6. 2017
Autor: CC0 via Pixabay

Oznámení Donalda Trumpa, že Spojené státy vystupují z pařížské klimatické dohody a vyjednají si vlastní nové podmínky, vyvolala bouřlivé reakce po celém světě. Paradoxně tento krok může vést k přesnému opaku toho, co realitní magnát sliboval v kampani. Velkou tím neučiní Ameriku, ale geopolitického rivala Čínu.

Americký prezident Donald Trump se nechce řídit závazky, které učinil jeho předchůdce v úřadu Barack Obama. Naposledy demontáž Obamovy politiky dokumentoval tím, že si Amerika vyjedná vlastní dohodu o snižování skleníkových plynů.

„Tahle dohoda se méně týká klimatu a více toho, jak získávají ostatní země finanční výhody na úkor Spojených států,“ prohlásil prezident.


Čtěte komentář:

Američané zjišťují, že vlastně nepotřebují prezidenta

Lubomír Heger


Tímto krokem může výrazně posílit ambice Číny, která chce být nejmocnější zemí světa. Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung vypočítal pět faktorů, proč Číně vystoupení Spojených států z dohody vyhovuje.

1. Čínu klimatická dohoda nebolí

Závazek signatářů z roku 2015, že omezí do roku 2050 skleníkové plyny natolik, že se Země neoteplí více než o dva stupně Celsia oproti předindustriální éře, nemusí Čínu tolik bolet.

Největší producenti CO2. V milionech tun za rok 2013
Čína 10 249
USA 5186
EU 3411
Indie 2035
Rusko 1789

Zdroj: Světová banka

Do roku 2030 mohou čínské emise CO2 růst, teprve potom mají začít klesat. Tento cíl je pro Čínu celkem dobře splnitelný, zejména pokud její HDP nebude růst dvouciferným tempem, jako tomu bylo dříve.

Pokud HDP poroste meziročně jako nyní, tempem 6,9 procenta, může dojít ke snížení emisí už před rokem 2030. Čínská vláda více než dříve podporuje růst sektoru služeb, který neznečišťuje životní prostřední tolik jako těžký průmysl.

Růst HDP Číny dlouhodobě zpomaluje


source: tradingeconomics.com

2. Čína na ochraně klimatu vydělává peníze

Obnovitelné zdroje jsou nyní v Číně výnosný byznys. V minulém roce Peking oznámil, že během roku 2016 bude instalován výkon 18 gigawattů nových solárních elektráren, což zhruba odpovídá 18 jaderným reaktorům. Už v polovině roku byl cíl splněn. Celkem bylo loni v Říši středu instalováno 34 gigawattů fotovoltaických panelů.

Další solární panely může Čína exportovat za příznivé ceny, krok Ameriky dále nahrává čínským firmám. Frank Asbeck, šéf německé firmy Solarword, jež vyhlásila v květnu insolvenci, řekl, že právě „extrémní čínská nadprodukce“ poškodila jeho firmu a vedla k předlužení. Čínské firmy naopak využívají levných půjček od čínských státních bank.

Největší plovoucí solární park
Čína oznámila, že vybudovala největší plovoucí solární elektrárnu světa. Uvedla to firma Sungrow Power Supply. Kapacitu má 40 megawattů a je postavena na zatopeném městě, kde se dříve těžilo uhlí.Plovoucí solární park v Číně.

Čína je největším investorem do obnovitelných energií na světě. Loni druhá největší ekonomika světa investovala podle Süddeutsche Zeitung 78 miliard eur (2 biliony korun) do čistých energií (mezi ně počítá i jádro), což je o polovinu více než Spojené státy.

Komunistická vláda oznámila velkolepé plány. Do roku 2020 má jít na zelené energie celkem 321 miliard eur (8,4 bilionu korun) a v tomto sektoru má vytvořit 13 milionů pracovních míst do roku 2030.

3. Čína chce být supervelmoc (místo USA)

Ambiciózní Číně Trumpovy kroky vyhovují. „Čína uznává svou mezinárodní odpovědnost,“ řekl čínský premiér Li Kche-čchiang v Berlíně ke klimatické dohodě.

To je přesně role, která se Pekingu líbí. Převzít vůdčí roli ve světě, nejen v oblasti energetiky, a odsunout Spojené státy z pozice světové supervelmoci. Nyní se komunističtí představitelé státu mohou stavět do role „zachránce“ klimatu a planety.

4. Nebojovat s ochranou ovzduší - vnitropolitická sebevražda

Čínská města dlouhodobě bojují se smogem, zejména Peking nebo Šanghaj v zimních měsících překračují limity. Čínská vláda nemá jinou možnost než s ochranou ovzduší bojovat, vnitropoliticky by bylo sebevraždou činit opak, napsal FAZ.

Vláda již slíbila, že bude spalovat méně uhlí, a nemůže si dovolit, aby si střední třídu proti sobě poštvala. Už nyní lidé proti znečištění v menší míře demonstrují.


Jaké jsou vyhlídky civilizace na přežití? 10 hororových scénářů konce lidstva  Konec lidstva na Zemi, ilustrační foto


5. Smlouvy se mají dodržovat. Po čínském způsobu

I když je klimatická dohoda v celosvětovém měřítku pokrokem, neobsahuje přesná ustanovení, jakým způsobem se budou cíle dodržovat, jak se bude měřit a ověřovat snižování emisí jednotlivých signatářů.

Číně vyhovuje být v této dohodě, protože jinde mezinárodní právo porušuje, například v Jihočínském moři. A zůstává také otázkou, jak ve skutečnosti bude své cíle v ochraně klimatu plnit.

I když Peking oficiálně hovoří o tom, že zavírá uhelné elektrárny, mnoho z nich je podle Greenpeace stále v provozu, nebo se staví další. Proto se ovzduší v Pekingu příliš nezlepšilo.

Důvodem pro pomalý útlum „špinavé výroby“ je i to, že těžký průmysl zaměstnává miliony dělníků a v roce 2021, kdy bude čínská komunistická strana slavit sto let od založení, má být chudoba v zemi, kde žije 1,4 miliardy lidí, minulostí.

BRAND24

Čtěte také:

Trump podle vědců nepochopil studii o dopadu pařížské dohody

Vzpoura proti Trumpovi. Americká města zůstanou součástí klimatické dohody

CO2 ke globálnímu oteplování zásadně nepřispívá, tvrdí Trumpův hlavní ekolog

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).