Menu Zavřít

Čína chce snížit zadlužení podnikového sektoru. Státní podniky převede na akciové společnosti

26. 7. 2017
Autor: čtk

Čína hodlá převést všechny velké státní podniky na společnosti s ručením omezeným anebo na akciové firmy ještě do konce letošního roku. Cílem tohoto kroku, který je součástí reformy kapitálového trhu, je dodat státním gigantům flexibilitu a snížit zadlužení podnikového sektoru, píše agentura Reuters.

Podle dnešního prohlášení vlády má restrukturalizace podnikům pomoci vytvořit si pružné tržní mechanismy. Směrnice vlády však nezmiňují, zda budou moci do podniků investovat soukromé subjekty.

Peking se snaží státní podniky reformovat a vytvořit konglomeráty konkurenceschopné ve světovém měřítku. Ze sektorů se to týká zejména energetiky, železniční a lodní dopravy a chemického průmyslu. Jak uvedl kabinet, k restrukturalizaci už došlo ve zhruba 90 procentech státních firem, na řadě teď jsou změny na úrovni skupin.


Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera:

Princip jedné Číny a politika jedné Číny nejsou zdaleka totéž

 malá Čína, velká Čína


Restrukturalizace je podle prohlášení vlády řízena tak, aby posílila vedoucí postavení komunistické strany ve velkých státních podnicích a zabránila ztrátě státních aktiv. Opatření mají Číně pomoci snížit zadlužení podnikového sektoru.

BRAND24

Dluh je velkou čínskou bolestí, podle údajů OECD závazky soukromého a státního sektoru překračují 250 procent hrubého domácího produktu, zatímco před vypuknutím finanční krize to bylo 150 procent. Čínské firmy dluží kolem 175 procent HDP, přičemž státní se na tom podílejí 75 procenty. Vláda nyní vlastní a řídí 101 podniků.

Čtěte dále:

Panama utužuje vztahy s Pekingem. V Číně otevřela ambasádu

Námořní hedvábná stezka. Čína zdvojnásobila investice do zahraničních přístavů

Čínský růst (n)a dluh


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).