Menu Zavřít

Chybí nám Mexičané, tvrdí malé americké firmy. Trump je proti

30. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Zatímco Donald Trump hrozí mexickým „ilegálům“ deportací, americké podniky v pohostinství a stavebnictví by jejich větší přítomnost uvítaly. O nekvalifikovanou a špatně placenou práci nemají rodilí Američané zájem.

Donald Trump s rétorikou ostře namířenou proti nelegálním přistěhovalcům převážně ze sousedního Mexika sice vyhrál prezidentské volby, reálný byznys ale nabízí trochu jiný obrázek.

Podle analýz nezávislého statistického think-tanku Pew Research Centre totiž Mexičanů, kteří jsou ve Spojených státech načerno, v dlouhodobém horizontu spíše ubývá.

Mezi lety 1995 a 2000 přišly do USA nelegálně zhruba tři miliony ekonomických migrantů. Od roku 2005 do roku 2010 pak toto číslo pokleslo na zhruba 1,4 milionu, aby se mezi lety 2009 a 2014 smrsklo na 870 tisíc.

V roce 2014 pak počet nelegálních migrantů zadržených americkými orgány na hranici s Mexikem činil 227 tisíc, což podle webu časopisu Fortune představuje nejnižší číslo od raných sedmdesátých let. V té době bylo podle Pew na americkém trhu celkem 8 milionů ilegálních migrantů. Z toho více než polovinu (52 procent) tvořili právě Mexičané.

Trump hrál během předvolební kampaně na politickou notu těch Američanů, v jejichž očích „nelegálové“ berou práci místním. Ti ale o činnosti vykonávané Mexičany podle zaměstnavatelů nemají zájem. Většina z Mexičanů (podle Pew okolo 60 procent) pracuje ve službách (majoritně pohostinství), stavebnictví či ve výrobě, tedy na veskrze špatně placených pozicích, které nevyžadují odbornou specializaci. Oproti rodilým Američanům to je dvojnásobný podíl.

Pokud Trump dostojí svým slibům, americké podniky to nutně pocítí. „Bez Mexičanů je náš průmysl na mrtvém bodě,“ sdělil Fortune majitel stavební firmy King of Texas Roofing Nelson Braddy. Podle Braddyho jeho firma kvůli nedostatku pracovníků odmítla projekty v hodnotě 20 milionů dolarů.

Podle amerického úřadu Bureau of Labour Statistics, který se soustřeďuje na analýzy trhu práce, bylo letos v květnu v oblasti pohostinství a ubytování v USA 700 tisíc volných míst s nárůstem o 5,1 procenta, nejvyšším od roku 2001. Asociace amerických kontraktorů zase uvádí, že loni se 86 procent stavebních firem v zemi potýkalo s obtížemi sehnat elektrikáře, tesaře a podobná řemesla. „Nekvalifikované pracovní síly již nikdy nebude tolik jako dříve,“ sdělila listu Wall Street Journal Pia Orreniusová, ekonomka Federal Reserve Bank of Dallas zabývající se migrací. „Masová imigrace z Mexika skončila,“ dodává.

Dále čtěte:

Vláda miliardářů. Majetek Trumpových ministrů překoná HDP 100 zemí

BRAND24

Trump zatlačil na Apple. Chce iPhone made in the USA

Trump: Miliony lidí ve volbách hlasovaly nelegálně. O podvodech se neinformuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).