Menu Zavřít

Chovanec po výslechu: Úniky ze spisů jsou problém a rakovina

8. 8. 2017
Autor: čtk

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) považuje úniky z policejních spisů do médií za velký problém. Podle něj by se tomuto fenoménu měly začít věnovat tajné služby. Chovanec to dnes řekl po výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí, která se únikem ze spisů zabývá. Ministr úniky označil za velkou bolest nebo rakovinu celého systému.

Podle Chovance je zjevné, že některá média mají hlubší vhled do živých kauz, což podle něj není v pořádku. Dodal, že orgány činné v trestním řízení by měly dbát na to, aby informace neunikaly. „Já si myslím, že je potřeba, aby trestní řízení bylo neveřejné,“ řekl Chovanec, který před poslanci vypovídal zhruba hodinu a půl.

Podle něj nejde prolomit ochranu novinářů, kteří nemají povinnost prozradit své zdroje. „Spíše je to otázka na některou z tajných služeb, aby se tomuto fenoménu začala věnovat. Já to vnímám jako obrovskou rakovinu toho, co se děje v České republice. Není možné, aby některé výslechy svědků byly přenášeny v médiích de facto online,“ uvedl Chovanec.

Podle Chovance je systém nastaven správně, ale musí fungovat a nastavit se v něm dozorové mechanismy. Podle něj si musí policisté i státní zástupci uvědomit, že „jsou na jedné lodi“. „Je potřeba, abychom společně ladili ten systém tak, aby ty úniky byly co nejmenší. Oni budou vždycky, když selže lidský prvek. Musí být zjevné, že prodávat a vynášet informace z živých svazků není možné,“ řekl.


Živé policejní spisy jsem s Babišem neprobíral, zopakoval novinář Přibil

 Novinář Marek Přibil vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí


Chovanec dodal, že ho poslanci konfrontovali také s informacemi, které jim před týdnem vyložil bývalý novinář Mladé fronty Dnes Marek Přibil, jehož uniklé nahrávky s exministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem byly hlavním impulsem pro zřízení komise. „Já pana Přibila neznám. Jednou jsem s panem Přibilem hovořil telefonicky dva roky zpátky a od té doby jsme spolu nemluvili a osobě jsme se nesetkali,“ řekl Chovanec.

CONTENT24

Přibil se s Babišem na nahrávkách bavili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

O nahrávkách Andreje Babiše dále čtěte:

Další Babišova nahrávka: Havla podle něj prosadila Moskva

Od redaktora jsem živý policejní spis nedostal, tvrdí Babiš

Další nahrávka: Babiš řeší s Přibilem živý policejní spis


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).