Menu Zavřít

Chovanec: Česko pomůže Itálii se zavedením konceptu detencí

7. 7. 2017
Autor: čtk

Česká republika je připravena pomoci Itálii se zavedením konceptu detencí, které v Česku fungují. Kromě již nabídnuté pomoci ve formě vyslání policistů můžeme nabídnout i experty, kteří mají s konceptem zkušenosti, řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Chovanec v dříve zveřejněném dopise svému italskému protějšku Marcovi Minnitimu mimo jiné uvedl, že může do země vyslat policisty, a že vládě navrhne uvolnit téměř 21 milionů korun na řešení přílivu uprchlíků z Libye.

„Evropa musí mít zájem na tom vědět, kdo se na jejím území pohybuje. Jak už jsem několikrát zdůraznil, tyto osoby je třeba důsledně prověřovat. Osoby, které nemají nárok na mezinárodní ochranu, je potřeba omezit na svobodě, umístit je do detenčních zařízení a efektivně navracet zpět do zemí původu,“ řekl Chovanec.

Většina příchozích jsou podle ministra ekonomickými migranty bez nároku na mezinárodní ochranu, mění se prý i jejich skladba. „Podle statistik do Itálie proudí lidé například z Nigérie, Guinee, Bangladéše,“ dodal Chovanec.

V dopise, který ministerstvo zveřejnilo ve čtvrtek, Chovanec uvedl, že navrhne české vládě uvolnit až 800 tisíc eur (v přepočtu zhruba 20,9 milionu korun) na podporu aktivit EU v Libyi, které mají vést ke snížení počtu uprchlíků mířících z Libye do unie. Italskému ministrovi také sdělil, že je připraven vyslat na případnou Minnitiho žádost „početný kontingent policistů“, kteří by pomohli s vracením uprchlíků z Itálie.


Blog Lubomíra Hegera o českém odmítání kvót EU na přerozdělení uprchlíků:

Visegrád nalezl své poslání - bude pátou kolonou EU

Lubomír Heger


Italský ministr vnitra Minniti v neděli vyzval evropské země, aby otevřely své přístavy lodím zachraňujícím migranty ve Středozemním moři, a ulevily tak Itálii. Itálie je momentálně hlavní vstupní branou migrantů do Evropy. Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se jich většina snaží na starý kontinent dostat od břehů severní Afriky přes Středozemní moře.

BRAND24

Evropská komise v úterý představila řadu opatření, jak Itálii v migrační krizi ulevit. Mezi návrhy je podpora libyjských úřadů prostřednictvím projektů za 46 milionů eur (přes 1,2 miliardy korun) či vyšší financování kroků k řízení migrace na italské straně za 35 milionů eur (asi 945 milionů korun).

Čtěte také:

Gabriel: o kvóty nejde, Evropa musí řešit příliv uprchlíků

Migranti z Afriky nevěří hrůzným zkazkám. Od cesty do Evropy je neodradí

Juncker: Řízení vůči Česku kvůli kvótám pro uprchlíky není sankcí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).