Menu Zavřít

Chovancův zákon ke zbraním podepsalo 35 poslanců ze 4 stran

6. 2. 2017
Autor: čtk

Celkem 35 poslanců podepsalo návrh novely ústavního zákona o bezpečnosti, jenž by dal majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka. K předloze, za níž stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a jež dnes zahájila legislativní proces, se vedle sociálních demokratů připojili i členové klubů ANO, KSČM a ODS.

Cílem novely, jak píší autoři, není zakotvení držení zbraní jako základního práva. Lidé by mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu, než mohou být uloženy všem. Česko by výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování jeho bezpečnosti, stojí v důvodové zprávě.

Ústavní předloha konkrétně uvádí, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Podmínky a omezení tohoto práva pak může přinést běžný zákon, „je-li to nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, veřejného pořádku a bezpečnosti, životů a zdraví nebo pro předcházení trestným činům“.


Přečtěte si, jak Chovancův zákon komentuje Petr Holec:

Vnitro nás má za pitomce. Takže nám rozdá na obranu pistole

Střelnice České zbrojovky


Předkladatelé zdůrazňují, že novela nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů a ani nemá vést ke zvýšení počtu případů reálného použití zbraně. Stát se předlohou podle nich přihlásil ke spolupráci s legálními držiteli zbraní. Za příklad dávají autoři mimo jiné obranu proti teroristům.

Evropě natruc

Nynější zákonné podmínky pro držení zbraní by platit nepřestaly. Motivem pro sepsání novely ústavního zákona však je i navrhovaná změna evropská směrnice, jež má vlastnictví zbraní zpřísnit a kterou Česko kritizuje. Z důvodové zprávy vyplývá, že v budoucnu by mělo dvě zákonné úpravy držení zbraní. Jeden zákon by se týkal zbraní například pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, jenž by celkově přejímal evropskou směrnici. Druhý zákon by navazoval na nynější úpravu ústavního zákona a zakotvil by práva a povinnosti osob v nabývání, držení a nošení pro potřeby a výkon státní správy.

Novela ústavního zákona nyní zamíří k posouzení vládě. Rozhodování o ní ale bude na zákonodárcích. Aby byla schválena, musela by se pro ni v obou parlamentních komorách vyslovit třípětinová většina.

K začátku roku mělo v Česku zbrojní průkaz podle důvodové zprávy více než 300 300 obyvatel. Z nich zhruba 241 200 vlastnilo průkaz skupiny, která zahrnuje ochranu života, zdraví nebo majetku. Úřady ke stejnému datu registrovaly více než 801 500 zbraní všech kategorií. Více než 359 800 představovaly zbraně podléhající povolení, které by mohly být použity k ochraně života zdraví nebo majetku.

BRAND24


Přečtěte si, jak Chovancův návrh vidí ministr spravedlnosti Pelikán:

Jak na divokém západě. Pelikán sepsul Chovancův návrh na užívání zbraní

 Robert Pelikán, ministra spravedlnosti za Babišovo ANO


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).