Menu Zavřít

Chceme být součástí Hedvábné stezky, oznámí Zeman v Číně

7. 5. 2017
Autor: ČTK

Hlavním motivem cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny by měla opět být ekonomická spolupráce. Na konferenci o projektu Hedvábné stezky pronese projev, ve kterém se vysloví pro to, aby jeho součástí byla i Česká republika.

Dvoudenní konference k Hedvábné stezce začne příští neděli. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka se na ní Číňané budou snažit sehnat pro projekt podporu. Zeman, který bude protokolárně nejvyšším představitelem ze zemí Evropské unie, pronese projev během zahajovací části i na dvou speciálních panelech.


Přečtěte si aktuální příspěvek k debatě o stavu lidských práv v Číně:

Léta v řetězech. Nevládní organizace kritizuje praktiky v čínských věznicích

 Čínský umělec Aj Wej-wej ve věznici nesměl sám ani na toaletu. Na svobodě o své zkušenosti vypověděl sérií modelů z věznice


„Hlavní poselství je to, že bychom rádi byli součástí Hedvábné stezky,“ řekl Jindrák. Česko by podle něj rádo podporovalo oboustranně výhodnou ekonomickou spolupráci. „V tom smyslu, aby ta Hedvábná stezka nebyla jednosměrka, aby měla dvousměrný provoz,“ podotkl s odkazem na to, že v současné době zboží většinou míří z Číny do Česka. Konference by se měly zúčastnit asi tři desítky prezidentů nebo předsedů vlád.

Kromě účasti na summitu má Zeman v plánu řadu schůzek, většinou s ekonomickým kontextem. Podle Jindráka je především zájem dokončit projekty, které byly představeny při loňské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. „V čínských podmínkách je potřeba tomu dát politickou podporu. Což je jeden z důvodů, proč s sebou bereme takovou velkou podnikatelskou delegaci, aby čínská strana věděla, že tyhle věci mají podporu nejužšího vedení,“ poznamenal Jindrák. Po asi půlhodinovém setkání s čínským prezidentem by mělo být podepsáno několik memorand.


Jaký program čeká českého prezidenta v Číně? Přečtěte si více

Český prezident Miloš Zeman (vlevo) se v Pekingu setkal s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem


Kromě ekonomických témat podle Jindráka je návštěva českého prezidenta důležitá kvůli kontinuitě vzájemných vztahů. „Týká se to i třeba Německa a dalších unijních států. Dosáhli jsme určitého stupně těch vztahů a teď je důležité ten stupeň udržet v nějaké intenzitě,“ poznamenal.

BRAND24

Do Číny se Zemanem poletí podle ředitele zahraničního odboru včetně překladatelů asi devadesátičlenná podnikatelská delegace, včetně třeba zástupce Škody Auto. Armáda kvůli tomu musela uvolnit oba vládní airbusy. Kromě podnikatelů Zemana doprovodí také několik ministrů a náměstků ministrů. Do země by se měl vydat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (všichni ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba za ANO). Připojí se i guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Dále čtěte:

Zeman se zúčastní konference o Hedvábné stezce. Západní vůdci nepřijedou

Hedvábná jízda českých miliardářů: Home Credit loví indické a čínské dlužníky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).