Menu Zavřít

Chaos v Turecku může poškodit český byznys

22. 7. 2016
Autor: čtk/ap

Turecko s téměř 80 miliony spotřebiteli patří k významným odbytištím pro české výrobky. Politická situace po zmařeném vojenském puči se na obchodní výměně zatím výrazně nepodepsala, nestabilita ale může zmařit obchody a znervózňuje jak české vývozce, tak jejich turecké distributory.

Turecká ekonomika je relativně blízko a je hnána vnitřní spotřebou. To spolu s vysokým čtyřprocentním růstem dělá ze země ideální odbytiště pro české výrobky.

Nad zájmy a investicemi českých firem se ale nyní vznáší nejistota v podobě politické nestability, která zemi zasáhla v důsledku nepovedeného armádního puče. V Turecku platí výjimečný stav a v rámci čistek skončilo ve vazbě více než deset tisíc lidí včetně vysoce postavených úředníků státní správy.

Řada českých projektů má podle českého Ministerstva průmyslu a obchodu za konečné uživatele právě státní či veřejné subjekty. „Nejistá situace ohledně vedoucích pracovníků by zde mohla vést ke zpoždění či zrušení realizace projektů, o které mají české firmy zájem,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva František Kotrba. Strategické investice v oblasti energetiky, na kterých se české firmy podílí nejvíce, by však podle něj ohroženy být neměly.

„Již probíhající projekty politický chaos v zemi neohrozí,“ sdělil serveru Euro.cz Milan Hnátek z platformy ČeskoTurecko.cz, která pomáhá tuzemským exportérům vstupovat na turecký trh. Dotknout by se ale podle něj mohla plánů firem, které se teprve rozhodují do Turecka vstoupit. Ty mohou Turecko považovat za rizikovější trh, než tomu bylo v minulosti.

Nejistota ale může ovlivnit i přístup z druhé strany. „Místní firmy, které mají české produkty v zemi distribuovat, se budou spíše snažit udržet pozice, které mají, a nebudou chtít rozvíjet nějaké další aktivity,“ dodává Hnátek.

Přečtěte si, jak se Erdogan zbavuje svých odpůrců:

Akademici nesmí cestovat. Čistky v Turecku pokračují

 Vojenský puč v Turecku (Zdroj: ČTK)

Podle Hnátka už má dění v zemi na česko-turecký byznys i konkrétní dopady. „V důsledku nepovedeného puče jedna z nejmenovaných českých firem podnikající v oblasti zdravotnických prostředků dočasně odložila oslovení tureckých partnerů, kteří by distribuovali jejich výrobky. První pracovní den po nepovedeném puči byla v tureckých firmách nulová aktivita a naše plánovaná akce vyšla na prázdno,“ dodal.

Situace se ustálí

Přehodnocení priorit firmami v důsledku politické nestability je však podle Hnátka způsobené spíše celkovou nízkou informovaností o situaci. Z dlouhodobého hlediska by se prý situace měla uklidnit. Dokazuje to příklad Egypta, o který po zklidnění bouřlivé atmosféry následující revoluci Arabského jara, jeví české firmy opět zájem.

„Zatím jsme žádnou paniku v reakci na politickou situaci v Turecku nezaznamenali,“ sdělila mluvčí Česko-turecké smíšené obchodní komory Eliška Rajchlová. Její slova potvrzuje i Alper Ozmert, místopředseda představenstva komory.„Nezaznamenali jsme žádné zrušené projekty z turecké strany, stejně jako neočekáváme ani jakékoliv negativní dopady na budoucí obchodní projekty,“ uvedl.

Okamžité dopady nevidí ani firma Linet, která do Turecka vyváží zdravotnické potřeby. „Myslím si, že je to ještě hodně předběžné. Přece jenom je to jenom pár dní po puči, takže se obecně spíše neví,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Michal Uryč.

Turecko: pro Čechy významný trh

Česko-turecký obchod trvale roste. Za posledních deset let se jeho objem ztrojnásobil. Turecko figuruje na třetí příčce mezi nejvýznamnějšími obchodními partnery České republiky mimo Evropskou unii (za USA a Ruskem). V loňském roce činila celková hodnota českého exportu do Turecka 1,9 miliardy dolarů. Obchodní obrat tehdy zaznamenal sedmiprocentní nárůst a dosáhl rekordní hodnoty 78,2 miliardy korun.

Obchodní bilance přitom zůstává jasně na straně Čechů. Export s hodnotou 16,9 miliardy korun převyšuje hodnotu importu o 30 procent. Vzájemný obrat rostl i v prvních měsících letošního roku, kdy mezi lednem a únorem činil více než 14 miliard.

Český export letos zdolal rekord. Přečtěte si o tom:

Rekord tuzemského exportu, loni zdolal 3,9 bilionu

 Silniční doprava zažívá růst,

V zemi mají své projekty klíčoví hráči českého průmyslu jako ČEZ či Vítkovice. Škoda Auto loni na místním trhu udala více než 22 tisíc vozů. Významným segmentem, do kterého Češi pronikají je i zdravotnictví. Zdravotnický materiál a prostředky do země vyváží firmy Borcad a Linet. Farmaceutická Zentiva v zemi zase působí v oblasti výroby generik.

Českému exportu se letos daří i v ostatních středomořských zemích. Země jako Itálie, Španělsko, Turecko či Izrael si podle údajů Českého statistického úřadu v tomto roce připisují meziroční nárůst českých dodávek minimálně o 15 procent.

BRAND24


Čtěte více o tom, co Turkům přinesl nepovedený armádní puč:

Víme, kdo stojí za pučem, tvrdí turecký premiér

Vydejte Gülena, žádá Turecko Spojené státy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).