Menu Zavřít

Česko mezi elitou: růst ekonomiky byl čtvrtý nejrychlejší v EU

23. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Česko bylo v roce 2015 čtvrtou nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropské unii. Růst HDP činil 4,5 procenta. Premiantem Unie bylo Irsko, jehož ekonomika rostla o výjimečných 26,3 procenta. Následují Malta s 6,4 procenta a Lucembursko se 4,8 procenta.

Pokles hrubého domácího produktu naopak loni jako jediná země EU zaznamenalo Řecko, jehož celkový výstup se snížil o 0,2 procenta. Ekonomika celé osmadvacítky stoupla o 2 procenta, devatenáctičlenná skupina zemí platících eurem pak o 1,7 procenta. Vyplývá to ze Statistické ročenky 2016, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ze statistik dále vyplývá, že Česko mělo loni společně s Německem nejnižší nezaměstnanost. Ta v případě ČR činila 5,1 procenta a u Německa 4,6 procenta. Na opačném konci žebříčku skončilo Řecko s 24,9 procenta a jen těsně před ním Španělsko s 22,1 procenta. Průměr EU činil 9,4 procenta a eurozóny 10,9 procenta.

Životní úroveň v Česku se podle zveřejněných statistik loni dále přiblížila průměrné úrovni zemí EU. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly stoupl na 85 procent průměru EU z předchozích 84 procent. Nejnižší byla tato úroveň v Bulharsku (46 procent) a Rumunsku (57 procent), nejvyšší naopak s velkým náskokem v Lucembursku (271 procent).

Premiantem celé Unie se pak Česká republika stala v míře ohrožení chudobou. Po započtení sociálních dávek je podle ČSÚ v tuzemsko chudobou ohroženo 9,7 procenta lidí. V druhém Nizozemsku je to 11,6 procenta lidí a v celé EU v průměru 17,2 procenta obyvatel. Nejhůře je na tom v tomto ohledu Rumunsko (25,4 lidí ohrožených chudobou), následuje Španělsko, Řecko, pobaltské země a balkánské státy.

Dále čtěte:

Ministerstvo financí zlepšilo odhad, ekonomika by měla růst o 2,4 procenta

BRAND24

Rozvíjející se středoevropské ekonomiky porostou pomaleji. Česko mezi nimi není

Ekonomika osmadvacítky poroste podle Evropské komise napřesrok o 1,6 procenta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).