Menu Zavřít

Česko anexi Krymu neuznává a odsuzuje, řekl Babiš na Ukrajině

19. 11. 2019
Autor: čtk

Za nový začátek česko-ukrajinských vztahů označil premiér Andrej Babiš svou návštěvu v Kyjevě, kde ho provází početná delegace českých podnikatelů. Při zahájení česko-ukrajinského podnikatelského fóra a následně po jednání s ukrajinským premiérem Oleksijem Hončarukem znovu podpořil územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny a reformní kurz nového vedení země.

Prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil stanovisko českého premiéra, že Krym a Donbas jsou součástí Ukrajiny. Poděkoval za pozvání do Prahy na schůzku visegrádské skupiny (V4). Předpokládá, že přicestuje v květnu příštího roku. Sám Babiš později zmínil i možnost, že by ukrajinský prezident mohl navštívit karlovarský filmový festival.

„Ukrajina je nucena čelit problémům, jako je ruská agrese a ruská anexe Krymu, které jsou pro nás těžce představitelné,“ řekl Babiš na úřadu ukrajinské vlády. „Přijel jsem s jasným vzkazem podpory ukrajinskému lidu. Nevidíme jiné řešení konfliktu na východě Ukrajiny než obnovu ukrajinské svrchovanosti mírovou cestou,“ řekl. „Nelegální anexi Krymu Česká republika neuznává a odsuzuje,“ dodal.

Zdůraznil také, že Česko pozorně sleduje protikorupční kroky nové ukrajinské vlády. Právní stát je nesmírně důležitý i pro rozvoj podnikání - a v Kyjevě je Babiš podle svých slov hlavně kvůli navázání ekonomické spolupráce.

„Máme od našich firem celý seznam, co by si na Ukrajině přály pro své podnikání. Vidíme tu skvělé možnosti,“ řekl premiér ještě na podnikatelském fóru o možnostech českého vývozu, jehož lví díl v současnosti putuje do Evropské unie. „Blahopřeji ukrajinským občanům, že si zvolili tak mladého prezidenta a premiéra. Naše občany to teprve čeká,“ řekl s úsměvem.

Kdo nese větší díl odpovědnosti za ukrajinskou krizi?

„Od roku 2008 je to první návštěva na tak vysoké úrovni. Mluvíme-li o restartu vztahů, je to o ochotě setkávat se a dohodnout se na něčem. Nejdůležitější je, aby vztahy byly ekonomicky prospěšné pro obě strany,“ prohlásil prezident Zelenskyj a ujistil, že velkou pozornost věnoval slovům české delegace, co musí ukrajinská strana udělat, aby se zvětšily české investice na Ukrajině a rostl vzájemný obchod. České vládě prezident poděkoval také za humanitární pomoc a podporu škol, které byly nuceny se přestěhovat z „dočasně okupovaných území“ v Donbasu, za zrušení všech bariér při vývozu vojenského materiálu a za léčbu ukrajinských vojáků v českých zařízeních.

Zelenskyj se mimo jiné vyjádřil k plánovanému „normandskému summitu“, který by se měl 9. prosince v Paříži zabývat politickým řešením konfliktu na východě Ukrajiny. „Musíme konflikt vyřešit mírovou cestou. Velmi pečlivě se připravujeme na summit. Nemůžeme jen mluvit o návratu našich území, musíme se domluvit,“ zdůraznil. O volbách v Donbasu ale podle něj bude možné jednat až „po odchodu cizích vojsk“; k míru je třeba postupovat každodenními krůčky. Od vrcholné schůzky ve francouzské metropoli očekává Zelenskyj jasný harmonogram vrácení svých území a lidí od Ruska.

Jako normandský formát jsou označována mírová jednání mezi Ukrajinou, Ruskem, Francií a Německem, jejichž cílem je ukončit ozbrojený konflikt v oblasti Donbasu. Ten si už vyžádal více než 13 tisíc lidských životů a přes milion lidí přinutil k opuštění domovů. Označení normandský souvisí s tím, že nejvyšší představitelé uvedených čtyř zemí o konfliktu poprvé jednali při oslavách výročí vylodění Spojenců v Normandii v červnu 2014.


Volodymyrova volba. Zelenskyj čelí tlaku ze všech stran

 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj


I ukrajinský premiér Hončaruk ocenil Babišovo ujištění o podpoře ukrajinské celistvosti a svrchovanosti, a to v situaci, kdy Ukrajina čelí „hybridní válce“. Vyzdvihl zároveň skutečnost, že Česká republika jako jedna ze čtyř zemí zrušila veškerá omezení dodávek zbraní Ukrajině. Na dotaz novinářů ohledně postojů českého prezidenta Miloše Zemana k Ukrajině Hončaruk řekl, že po Babišových ujištěních nemá o české podpoře žádné pochybnosti.

Mezi Zemanovy kontroverzní výroky k Ukrajině patří například jeho vyjádření v Parlamentním shromáždění Rady Evropy z října 2017, kdy anexi Krymu označil za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Anexe byla podle něj protiprávní, Ukrajině ale poradil, aby se s Moskvou dohodla na kompenzaci. Zemanovy výroky tehdy Kyjev důrazně odmítl a kritizovali je i někteří čeští politici.

Před návratem do vlasti se premiér setkal také s předsedou ukrajinského parlamentu Dmytrem Razumkovem. Návštěvu Babiš ocenil jako úspěšný pokus o restart česko-ukrajinských vztahů na nejvyšší úrovni.

Po tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Babiš neodpověděl na otázku jedné z ukrajinských novinářek ohledně pobytu jeho syna na anektovaném Krymu. Později před českými novináři prohlásil, že jde o „odpornou záležitost“, kterou jeho nepřátelé zneužívají k útokům proti němu. Připomněl, že jeho syn má „zdravotní handicap“, ale nežije s ním, je mu 36 let a je švýcarským občanem.

Dále čtěte:

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

BRAND24

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

Demokracie azbukou. Zelenského na Ukrajině čekají tři zásadní úkoly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).