Menu Zavřít

Češi budou dál pomáhat s územní ochranou Pobaltí

20. 4. 2017
Autor: čtk

Česko a Litva budou dál spolupracovat v oblasti bezpečnosti a zajištění teritoriální ochrany zemí Pobaltí. Dnes to po jednání v Černínském paláci v Praze uvedli šéfové diplomacií obou zemí Lubomír Zaorálek a Linas Linkevičius. V příštím roce se Česko například zapojí do letecké ochrany zemí Pobaltí a budování posílení tamních vojenských jednotek.

„My se hlásíme k tomu, že cítíme, že je třeba podpořit obranyschopnost a bezpečnostní jistoty zemí Pobaltí. My jsme skutečně připraveni účastnit se všech vojenských cvičení, které se tam konají,“ řekl Zaorálek. Připomněl nedávné cvičení, kterého se v Litvě zúčastnili čeští vojáci na základě dohody visegrádské čtyřky (Česka, Maďarska, Slovenska a Polska) a pobaltských států (Litva, Lotyšsko, Estonsko).


Přečtěte si, o co všechno by čeští vojáci měli zájem:

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

Obrněné vozidlo Pandur


Od začátku ledna do druhé poloviny března se v Litvě zúčastnilo cvičení Training Bridge 120 českých vojáků. Na společném cvičení zemí Visegrádu a Pobaltí se jejich zástupci domluvili v souvislosti s pobaltskými obavami z Ruska. Jednotka z každé ze zemí V4 stráví v jedné z pobaltských zemí tři měsíce. Zároveň budou do Polska a Pobaltí vyslány čtyři mnohonárodní prapory Severoatlantické aliance.

Zaorálek po schůzce vyzdvihl i stoupající obchodní výměnu obou zemí. Minulý rok Češi do Litvy vyvezli zboží za 462 milionů eur (12,5 miliardy korun).

BRAND24


Z české armády dále čtěte:

Armáda tuší zlé časy. Dojdou lidi

V Česku vzniká unikátní bojové vozidlo. Koupí jej armáda

Nákup za 202 milionů. Vojsko dostane noční vidění

 Voják s dalekohledem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).