Menu Zavřít

Cena jednotného trhu: 4 procenta britského HDP

10. 8. 2016
Autor: Tyler, Flickr.com (CC BY 2.0)

Británie by v případě odchodu z jednotného evropského trhu mohla přijít až o čtyři procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to podle serveru Politico z dnešní zprávy Institutu pro rozpočtová studia (IFS). Negativní dopad odchodu z jednotného trhu by sice mohly kompenzovat nové dohody o volném obchodu, ty ale Británii nedokážou zajistit stejné výhody, píše londýnský institut.

Podle šéfa institutu Paula Johnsona existuje velký rozdíl mezi tím, zda má země k jednotnému trhu přístup, nebo zda je jeho součástí. „Řada lidí říká, že budeme mít k jednotnému trhu přístup, i když z něj vystoupíme. To je obecně řečeno pravda, budeme mít přístup jako každá jiná země na světě. Do EU můžete vyvážet odkudkoliv, existují tu však různé druhy bariér,“ cituje Johnsona server BBC.

Jednou z výhod zapojení do jednotného trhu je podle IFS omezení či odstranění netarifních překážek, například povinnosti zajistit si licenci, či jiných administrativních bariér. „Jakákoliv země ze Světové obchodní organizace (WTO), od Afghánistánu po Zimbabwe, má přístup k EU jako k exportní destinaci. 'Členství' v jednotném trhu však zahrnuje odstranění překážek obchodu způsobem, kterého nedosahuje žádná existující obchodní dohoda, celní unie či zóna volného obchodu,“ píše IFS.


Přečtěte si komentář o potížích italské ekonomiky:

Ilona Švihlíková: Squadra azzurra má problém


Britové se v červnovém referendu překvapivě vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Podmínky tohoto odchodu však bude muset britská vláda teprve vyjednat. „Z ekonomického hlediska stále čelíme velmi důležitým volbám ohledně našich budoucích vztahů s EU,“ uvedl spoluautor zprávy IFS Ian Mitchell.

„Odchod z EU sice osvobodí Spojené království od rozpočtových příspěvků, pokles obchodu by však mohl v ještě výraznějším rozsahu snížit daňové příjmy,“ píše se ve zprávě.

Čtěte také:

Putin s Mayovou chtějí zlepšit vztah Ruska s Británií

BRAND24

Daň z cukru dělí Británii. Čas na diskuzi poskytl brexit

Slabá libra zvyšuje zájem turistů o Británii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).