Menu Zavřít

CDU a CSU zažehnaly spor. Německo přijme ročně nejvýš 200 tisíc uprchlíků

8. 10. 2017
Autor: čtk

Křesťanskodemokratická unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU) se na nedělním jednání údajně dohodly na kompromisu ohledně přijímání uprchlíků. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na zdroje z jednání obou stran. Německo tak na základě údajně uzavřené dohody ročně přijme nejvýš 200 tisíc uprchlíků a žadatelů o azyl.

Pokud se informace potvrdí, podařilo se tak urovnat jablko sváru mezi šéfy obou stran Angelou Merkelovou a Horstem Seehoferem, které bránilo efektivnímu vyjednávání o nové německé vládní koalici.

Omezení počtu přijímaných běženců na 200 tisíc ročně dlouhodobě požadovala CSU, která se dokonce nechala slyšet, že bez takové hranice nevstoupí do nové vlády. Naopak Merkelová byla jasně proti a ještě v předvolební kampani nedlouho před zářijovými parlamentními volbami řekla: „Můj postoj k horní hranici je známý. Nechci ji. Zaručeně. Nepovažuji ji ani za realizovatelnou.“

Do počtu 200 tisíc se mají počítat žadatelé o azyl, uprchlíci, lidé, kteří v Německu dostanou doplňkovou ochranu, rodiny běženců, kteří už ve spolkové republice jsou, nebo uprchlíci přerozdělovaní v rámci kvót. Odečítat se naopak budou běženci, kteří Německo dobrovolně opustí, nebo budou deportováni.

Dohoda počítá i s výjimkou pro zvláštní situace, v nichž by vláda a Spolkový sněm mohly limit zvýšit, nebo naopak snížit. Všichni noví žadatelé o azyl by do vyřízení svých žádostí čekali ve zvláštních centrech.

Podle pozorovatelů jde o kompromis, který má oběma politikům - kteří jsou kvůli špatnému volebnímu výsledku pod tlakem - pomoci zachovat si tvář. Na jedné straně sice stanoví limit pro příjem běženců a žadatelů o azyl, na druhou stranu ale nepočítá s tím, že by Německo žadatele o azyl odmítalo na hranicích. Dohoda také nepoužívá výraz „horní hranice“.


Bývalá NDR potrestala CDU za své rozmazlení. Přečtěte si komentář

Lubomír Heger


Jakým způsobem by spolková republika postupovala v případě, že by v jednom roce na jejích hranicích o azyl požádalo více než 200 tisíc lidí, zatím není zcela jasné. Právo na azyl pro politicky pronásledované je - jak Merkelová sama opakovaně zdůrazňovala - součástí německé ústavy a nedá se podle odborníků omezit početním limitem.

Na přistěhovalce, kteří do Německa jdou za prací nebo z dalších zemí Evropské unie, se dojednaný kompromis nevztahuje.

Obě strany se podle DPA dohodly také na tom, že budou chtít téma migrace v budoucnu řešit celoevropsky. Shoda prý panuje i na základních obrysech zákona, která má umožnit snadnější přijímání pracovních sil ze zemí mimo EU.

BRAND24

Kompromis mezi CDU a CSU v otázce migrace, ale i dalších oblastech, o nichž zástupci obou stran dále jednají, je základním předpokladem, aby mohla začít jednání o nové vládní koalici. Výsledky zářijových voleb a rozhodnutí dosud koaličních sociálních demokratů (SPD) odejít do opozice, přitom nedávají jinou možnost, než vznik vlády CDU/CSU, FDP a Zelených.

Dále čtěte:

Velkou koalici už ne. Němci upřednostňují „Jamajku“

Němečtí voliči potrestali velkou koalici, nová bude vznikat jen těžce

Komentář: Triumf německé (ultra)pravice? Ne tak rychle


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).