Menu Zavřít

Bývalý nucený správce VZP Pečenka dostal podmínku za smlouvu s Protonovým centrem

15. 2. 2017
Autor: Novák Tomáš/Euro

Soud dnes uložil někdejšímu nucenému správci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Antonínu Pečenkovi dvouletý podmíněný trest za uzavření smlouvy o smlouvě budoucí s firmou Proton Therapy Centre Czech. Verdikt, podle nějž se lékař pokusil zneužít svou pravomoc při snaze o vybudování protonového centra, není pravomocný. Pečenka se proti němu obratem odvolal a zároveň vznesl námitku podjatosti odvolacího senátu, který zrušil dvě předchozí zprošťující rozhodnutí.

Pečenka smlouvu podepsal v roce 2006 jen několik dní předtím, než ve funkci nuceného správce skončil. Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu protonovému centru garantovala po dobu 15 let hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně. Tento postup Pečenka podle rozsudku náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

„Záměrně zneužil svého postavení, aby umožnil bratrům (Pavlovi a Václavovi) Laštovkovým jejich snahu o vybudování protonového centra v Praze,“ konstatoval dnes předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 3 Radek Mařík. Podle něj si Pečenka počínal v rozporu se zákonem o VZP a se správním řádem.

Státní zástupce Pavel Prygl v obžalobě tvrdí, že pojišťovně mohla vzniknout miliardová škoda, soudce však použitý výpočet odmítl. „To by se rovnalo věštění z křišťálové koule. Nikdo tehdy nemohl předvídat, kolik pacientů bude v Česku vhodných k léčbě protonovým paprskem,“ podotkl.

Podle soudce Pečenka smlouvu podepsal jednak s vědomím, že bude bratrům Laštovkovým sloužit při jednání s investorem jako doklad toho, že jejich centrum bude mít dostatek prostředků, jednak se srozuměním, že Proton Therapy Centre Czech se bude v budoucnu moci na VZP domáhat uzavření druhé smlouvy, což v roce 2003 skutečně udělala. Pojišťovna na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí odmítla přistoupit, následný spor o platnost dokumentu vyhrála. Smlouvu o úhradě péče nakonec s centrem uzavřela po intenzivních jednáních teprve loni.

Čtyřiašedesátiletý Pečenka, kterému hrozilo až deset roků vězení, označil vleklý proces za taškařici. Výhrady měl především k rozhodování odvolacího senátu Jana Kareše z pražského městského soudu. Obvodní soud totiž Pečenku napoprvé zprostil viny a napodruhé označil stíhání za promlčené, avšak Karešův senát trestní kauzu pokaždé vrátil k novému projednání. Soudce Mařík tak dnes o vině rozhodl na základě právního názoru odvolacího soudu. Trest však uložil pod zákonnou sazbou, a to i proto, že obžalovaný nemá žádný záznam v rejstříku a od jeho skutku uplynulo téměř 11 let.

Lékař se hájí mimo jiné tím, že chtěl v Česku zavést nejmodernější technologii léčby. Smlouva by podle něj peníze pojišťovně naopak ušetřila. Jeho právník dnes neúspěšně navrhoval, aby soud předvolal jako svědky tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD), který rozhodl o nucené správě VZP i jejím ukončení, a dále někdejšího Rathova legislativního náměstka a současného ústavního soudce Radovana Suchánka.

Pojišťovna se po Pečenkovi domáhá náhrady nákladů vynaložených na spory s centrem, soud ji však dnes odkázal do občanskoprávního řízení. Mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý napsal, že o dalším postupu se instituce rozhodne až po prostudování písemného rozsudku.

BRAND24


Dále čtěte:

Konec sporu. VZP a Protonové centrum se dohodly na úhradě péče

Protonové centrum bude léčit norské pacienty. Letos jím prošlo 900 pacientů, v plánu je 2200

Pražské Protonové centrum


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).