Menu Zavřít

Britští poslanci schválili právní odluku od EU. Sněmovna lordů má připomínky

18. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu ve středu v souvislosti s chystaným odchodem z Evropské unie odsouhlasili právní odluku od Bruselu. Klíčový zákon o ukončení nadřazenosti unijního práva nad britskými zákony, který upraví podmínky takzvaného brexitu, nyní směřuje k projednání do Sněmovny lordů.

Podle britské televize Sky News naznačili členové horní komory, že mají k zákonu připomínky a hodlají k němu připojit svoje dodatky. Text se tak v tom případě vrátí opět k projednání do dolní komory. V ní nynější jeho podobu v závěrečném třetím čtení podpořilo 324 vládních konzervativních poslanců, zatímco 295 opozičních labouristů bylo proti.

Ministr pro brexit David Davis vyjádřil nad přijetím zákona Dolní sněmovnou uspokojení. „Jsme potěšeni, že návrh zákona úspěšně uzavřel tuto etapu postupu parlamentem. Náš přístup byl od počátku takový, abychom konstruktivně spolupracovali s poslanci z celé sněmovny,“ citovala Davise Sky News. Podle ministra jde o zásadní normu, jejímž cílem je maximalizovat jistotu pro jednotlivce i podniky po brexitu.


Blair: Čas Británie zvrátit rozhodnutí odejít z EU se krátí

 Čas Británie zvrátit rozhodnutí odejít z EU se krátí, ilustrační foto


Unijní právo, které má ztratit nadřazenost nad britskými zákony dnem vystoupení Británie z evropského bloku, tímto krokem z britského právního řádu automaticky nemizí. Parlament si vyhrazuje možnost ho dál přezkoumávat dle potřeb země. Týká se to asi 20 tisíc zákonů EU, které by následně parlament revidoval a buď zachoval, upravil, nebo zcela zrušil. Podle britských odborníků bude nutné změnit zhruba 1000 unijních norem.

BRAND24

Británie se chystá EU opustit koncem března 2019. Na nápravu všech nedostatků vzešlých z převodu unijního práva do britského bude mít Londýn čas dva roky po brexitu.

Přečtěte si také:

EU doufá, že Británie změní názor na brexit. Srdce i dveře jsou otevřeny, zní z Bruselu

Brexit na konci začátku

Komentář: Czexit není pro mladý

Summit EU: jednání o brexitu pokročí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).