Menu Zavřít

Britský spor o pití piva s přáteli. Je to kvůli pandemii morálně ospravedlnitelné?

16. 3. 2020
Autor: Andrew Parsons / Polaris / Profimedia

Ve Velké Británii se debatuje o tom, zda se mají lidé dobrovolně izolovat od společnosti, nebo žít víceméně jako dosud. Premiér Spojeného království Boris Johnson je kritizován za to, že zvolil méně restriktivní politiku v rámci opatření proti šíření koronaviru, než má většina zemí v Evropě včetně České republiky.

Život v České republice se téměř zastavil. Česká vláda pokračuje v restriktivních opatřeních, které se každým dnem zostřují. Hlavním argumentem je to, že je třeba šíření koronaviru co nejvíce zpomalit, aby nedošlo ke kolapsu zdravotního systému.

Ministři vyzvali obyvatele Česka, aby pokud možno nevycházeli z domovů, pouze za prací a nakoupit. Pokud vyjdou ven, mají si zakrýt ústa i nos třeba šátkem nebo šálou v případě, že nemají roušku.

Ve Velké Británii vláda Borise Johnsona dosud reagovala jinak. Restrikce byly minimální, hospody ani bary se během víkendu nezavřely. I když tuto možnost v následujících dnech nevyloučil ministr zdravotnictví Matt Hancock. V pondělí večer nicméně Johnson oznámil, že je třeba šíření viru na ostrovech zpomalit a doporučil obyvatelům, aby přestali chodit do divadel i barů.


Které obchody smí být otevřené? Odpovědi na dotazy podnikatelů ohledně opatření proti koronaviru


Úřady spíše apelují na osobní zodpovědnost každého a snahu ochránit hlavně starší obyvatele. Lidé, kteří mají zvýšenou teplotu a kašlou, mají zůstat 14 dní doma. Školy ani kanceláře se (v pondělí 16. března) zatím neuzavírají.

Osobní karanténa

V Británii se řeší otázka, jak přísnou dobrovolnou karanténu by člověk měl na sebe uvrhnout. A zda je morálně ospravedlnitelné, jít v této situaci s přáteli na pivo. Protože také psychika může výrazně ovlivnit fyzickou kondici a schopnost se napadení viru bránit.

Navíc přehnaná opatření mohou vést podle hlavního lékařského poradce vlády Chrise Whittyho ke znechucení mnoha lidí dodržovat tato pravidla. Pokud lidé nevykazují žádné příznaky nemoci, neměli by se sociálně izolovat.

„Zůstávat doma a vyhýbat se ostatním může být velmi skličující,“ řekl pro wired.co.uk Stephen Buckley, jenž se zabývá duševním zdravím v neziskové organizaci Mind. Pokud už se musí člověk izolovat od ostatních, je užitečné mít plán, jak bude izolace probíhat.


Posílení imunity. Kysané nápoje a fermentovaná zelenina obohatí střevní mikrobiotu i život


Komunikovat, vzdělávat se

Je dobré komunikovat s přáteli a rodinnými příslušníky alespoň přes telefon nebo Skype. Také doporučuje dělat něco jiného, než pouze pasivně sledovat televizi. Například si číst nebo se vzdělávat.

Profesor filozofie Thomas M. Scanlon tvrdí, že výzva chovat se tak, aby lidé zabránili zbytečným kontaktům s ostatními, se zdá být v současné době ospravedlnitelná. Vypít si pivo venku před hospodou a postávat dva metry od dalších lidí považuje za rozumnější, než s popíjet s přáteli v úzkém kruhu. Lidé by ale měli odolat představě, že když nemají žádné příznaky choroby Covid-19, nemohou ublížit ostatním.

Na druhou stranu by
lidé neměli vykupovat například zásoby toaletního papíru a
kupovat jen to, co nezbytně potřebují, aby se dostalo i na
ostatní, tvrdí Debbie Robertsová, jež učí filozofii na
univerzitě v Edinburghu.

BRAND24

Zdroj: wired.co.uk,
theguardian.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).