Menu Zavřít

Britský princ Philip odchází do důchodu

4. 5. 2017
Autor: čtk

Pětadevadesátiletý britský princ Philip, choť královny Alžběty II., bude své veřejné povinnosti vykonávat jen do srpna. Informoval o tom dnes Buckinghamský palác. Jedenadevadesátiletá panovnice bude nadále plnit své závazky v plném rozsahu. Britská premiérka Theresa Mayová dnes princi Philipovi poděkovala za jeho práci pro Británii, zapojení do charitativní činnosti i podporu královny.

Princ Philip, kterému bude příští měsíc 96 let, má podle Buckinghamského paláce ve svém rozhodnutí naprostou podporu královny. Palác upřesnil, že jakožto patron, předseda nebo člen více než 780 organizací bude princ Philip těmto subjektům nadále partnerem, ale nebude se aktivně účastnit oficiálních akcí.

„Princ Philip vykoná své už naplánované povinnosti od nynějška do srpna, ať už sám, nebo jako doprovod královny,“ uvádí se v tiskové zprávě paláce. Poté už nebude přijímat nové pozvánky na návštěvy a účasti, „i když je možné, že se i tak rozhodne čas od času navštívit některé veřejné akce“.

Vévoda z Edinburghu v nedávné minulosti trpěl srdečními potížemi, ale stále často vystupoval na veřejnosti. Buckinghamský palác dnes o jeho aktuálním zdravotnímu stavu nezveřejnil žádné podrobnosti.

Dnes ráno vyvolala veřejné znepokojení informace britského tisku, že Buckinghamský palác na dnešek svolal mimořádnou schůzku vedení personálu. Obavy o zdraví královského páru nebo dokonce spekulace o úmrtí v královské rodině však brzy rozptýlili zástupci paláce.

Princ Philip
Princ Philip přišel na svět na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. Jako 18letý si začal vyměňovat dopisy s tehdy 13letou Alžbětou, která později prozradila, že šlo o lásku na první pohled. Svatbu měli v roce 1947.

Od korunovace Alžběty II. v roce 1953 je Philip známý jako „muž po boku královny“. Často se na veřejnosti ukazuje v uniformě a vyznačuje se uštěpačným humorem.

V roce korunovace Alžběty musel Philip ukončit kariéru u námořnictva, ale novou vášní se mu stalo létání. Angažuje se mimo jiné v ochraně přírody a téměř 20 let je předsedou britské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Královna Alžběta i princ Philip ještě ve středu plnili své veřejné povinnosti a podle britských médií se očividně těšili dobrému zdraví. Královna přijala britskou premiérku Theresu Mayovou, aby formálně vyslovila souhlas s rozpuštěním parlamentu před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami. Princ Philip se zase zúčastnil otevření nové tribuny na londýnském kriketovém stadionu Lord's Cricket Ground.

Premiérka Mayová dnes princi Philipovi poděkovala za přínos, který podle ní měl pro Británii, za „neochvějnou podporu“ královně Alžbětě II. a za patronát nad stovkami charitativních organizací a dobročinných akcí.

„Jménem celé země chci vyjádřit svůj nejhlubší vděk a popřát vše nejlepší Jeho královské výsosti vévodovi z Edinburghu po dnešním oznámení, že se na podzim zřekne svých veřejných povinností,“ uvedla Mayová v oficiálním prohlášení.

Kdy půjdete do důchodu Vy?

Využijte kalkulačku pro výpočet odchodu do důchodu

Královna je prý zastánkyní brexitu. Přečtěte si také:

BRAND24

Formalita splněna: pod brexit se podepsala i královna Alžběta

 Britská královna Alžběta II.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).