Menu Zavřít

Britský eurokomisař Jonathan Hill oznámil rezignaci

25. 6. 2016
Autor: Redakce

Britský eurokomisař pro finanční stabilitu, služby a kapitálovou unii Jonathan Hill ohlásil dnes v reakci na výsledek britského referenda rezignaci. Informovala o tom agentura Reuters. Hill před hlasováním usiloval o setrvání Británie v EU. Jeho agendu převezeme místopředseda EK pro euro Valdis Dombrovskis z Lotyšska.

„Nemyslím si, že by bylo správné, abych pokračoval jako britský komisař, jakoby se nic nestalo,“ uvedl Hill v prohlášení. „Proto jsem řekl (předsedovi Evropské komise) Jeanu-Claudeovi Junckerovi, že odstoupím,“ dodal.

„Zároveň je třeba, abych úřad řádně předal, proto jsem mu řekl, že s ním budu spolupracovat, abych se ujistil, že se tak v nadcházejících týdnech stane,“ uvedl rovněž Hill.

Hillovu agendu podle prohlášení předseda EK Jeana-Claudea Junckera převezme místopředseda komise a komisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis z Lotyšska.

Juncker ale zároveň uvedl, že je připraven přijmout v komisi nového britského zástupce. Jeho agendu určí po konzultaci s britskou vládou sám předseda EK. Schválit ho bude muset i Evropský parlament.

Každá členská země EU do komise vysílá jednoho svého zástupce. Británie je navzdory čtvrtečnímu referendu, v němž si voliči odhlasovali odchod z evropského bloku, stále plnoprávným členem EU.

BRAND24

Pětapadesátiletý Hill je členem britské Konzervativní strany a působil také jako předseda Sněmovny lordů. Rezignaci oznámil jen den poté, co tak učinil i jeho blízký spojenec, premiér David Cameron.

Komisařem v Junckerově komisi se Hill stal v roce 2014. Přidělení finančního portfolia řada médií vnímala jako Junckerovu „nabídku smíru“ britskému premiérovi, který se snažil zablokovat volbu někdejšího předsedy lucemburské vlády do čela komise.

O brexitu dále čtěte:

Skotsko už se připravuje na referendum o nezávislosti

Británie zřejmě omezí Čechům přístup na pracovní trh

Hlavní příčiny brexitu: euroskepticismus a emoce

V londýnské City se kvůli brexitu bude propouštět

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).