Menu Zavřít

Britská policie v souvislosti s Manchesterem zatkla dalšího muže. Vyšetřuje ale i sama sebe

29. 5. 2017
Autor: čtk

Britská kontrarozvědka MI5 zahájila vnitřní vyšetřování toho, zda správně vyhodnotila zpravodajské informace o extremistických postojích sebevražedného atentátníka z Manchesteru Salmana Abediho. Podle neupřesněného zdroje, který citovala agentura Reuters, byl Abedi mezi 20 000 lidmi, o nichž MI5 věděla, ale nikoli mezi 3000 osobami, které aktivně sledovala.

Britská policie v souvislosti s teroristickým útokem, při němž Abedi minulý týden zavraždil 22 lidí, zadržela dalšího člověka. Policie dnes na twitteru uvedla, že zatím posledním zadrženým je 23letý muž, který byl dopaden v jihoanglickém městě Shoreham-by-Sea. Podle britských médií jde o muže původem z Libye, který byl pilotem ve výcviku na místním letišti.

Policie k nynějšímu zátahu uvedla, že muž je podezřelý z trestných činů, které jsou v rozporu s protiteroristickým zákonem.

Od atentátu, který se stal před týdnem v pondělí po hudebním koncertě, policie zadržela celkem 16 lidí, dva z nich ale později bez obvinění propustila.

Zpravodajský server BBC News dnes napsal, že MI5 byla nejméně třikrát upozorněna na to, že Abedi má extremistické názory. MI5 podle serveru nyní zahájí vyšetřování toho, jak po těchto varováních postupovala. Podle ministryně vnitra Amber Ruddové je vnitřní vyšetřování MI5 „prvním správným krokem“.


Útoku mohli předejít i v Německu:

Teroristickému útoku mohl zabránit software. Kdyby ho německé úřady použily

 Žadatelé o azyl v Berlíně


Britská média se dnes pozastavovala nad skutečností, že britské úřady využily v uplynulých dvou letech pouze v jediném případě možnosti dočasně zakázat britským občanům účastnícím se teroristických operací v zahraničí návrat do vlasti. Ruddová opatření, které platí od roku 2015, hájila. „Neznamená to, že by tajným službám nebo policii k ničemu nebylo. Vůbec není zbytečné,“ řekla.

Abedi se narodil v Manchesteru libyjským rodičům. Podle BBC News volali dva lidé, kteří ho znali v době jeho studií, kvůli jeho radikálním postojům na protiterostickou horkou linku.

„Vyšetřování (uvnitř MI5) se bude snažit zjistit, zda z toho, jak tajné služby zacházely s informacemi o Abedim, plyne nějaké ponaučení,“ řekl Reuters její zdroj.

BRAND24

MI5 byla založena v roce 1909, aby čelila německé špionáži. Jejím hlavním úkolem je ochrana britské národní bezpečnosti, většinu její práce nyní podle Reuters představuje boj s terorismem. MI5 zaměstnává asi 4000 lidí.

O chybách v boji s terorismem dále čtěte:

Tillerson odsoudil úniky informací o atentátu v Manchesteru


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).