Menu Zavřít

Britové mohou zničit důkazy o útoku na Skripala, tvrdí Moskva. Česko neobviňuje

21. 3. 2018
Autor: čtk

Moskva se obává, že by Britové mohli zničit klíčové důkazy o útoku nervovým plynem na někdejšího dvojího agenta v anglickém Salisbury. Britské úřady totiž buď nejsou schopné ochránit lidi před podobným teroristickým útokem, anebo samy zinscenovaly útok na Sergeje Skripala a jeho dceru. Tvrdí to vysoce postavený ruský diplomat Vladimir Jermakov. Dodal, že Rusko neobviňuje Česko ani Švédsko.

Podle agentury Interfax Jermakov zdůraznil, že Rusko nikoho neobviňuje z otrávení Skripala a jeho dcery a že dřívější odvolávání se na potenciál Česka a Švédska mělo sloužit pouze jako příklad vyspělosti výzkumu.

Podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona souvisí načasování útoku na Skripala s ruskými prezidentskými volbami. Řekl také, že ruský prezident Vladimir Putin využije letošního světového šampionátu ve fotbale k vylepšení obrazu své země podobně jako nacistický vůdce Adolf Hitler berlínské olympiády v roce 1936.

Jakékoli srovnávání mezi Ruskem a hitlerovským Německem je nepřijatelné, řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí v reakci na Johnsonova slova. Britský ministr zahraničí je podle ní plný nenávisti a hněvu.


Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme šampionát, zní z Anglie i Německa

 Putinův šampionát. Ruský prezident si chce fotbalovým mistrovstvím světa udělat reklamu, ve světě sílí hlasy volající po jeho bojkotu.


„Načasování je pravděpodobně těsněji navázáno na nedávné volby v Rusku,“ řekl Johnson k útoku na Skripala.

Rusové hlavu státu volili v neděli a svůj post ve volbách na dalších šest let s přehledem obhájil Vladimir Putin, dlouholetý vládce Ruska, které Londýn obviňuje ze spáchání útoku na bývalého ruského rozvědčíka Skripala a jeho dcery.

BRAND24

„A jak už mnohé nedemokratické postavy činí, když čelí volbám nebo nějakému kritickému politickému hnutí, je lákavé vyvolat v představivosti veřejnosti obraz nepřítele,“ prohlásil Johnson.

Dále čtěte:

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Estébák Sarkocy: Mám nahrávku, na které se mě Babišův advokát snažil podplatit

Corbyn byl naverbován, za informace jsme mu platili, tvrdí bývalý agent StB

Stropnický si kvůli tvrzení o českém původu jedu novičok předvolal ruského velvyslance


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).