Menu Zavřít

Británie není srab, z EU neodejde, věří Cameron

20. 6. 2016
Autor: čtk/AP

Nadcházející referendum o budoucnosti Británie v Evropské unii bude životní volbou, po které již nebude možné změnit názor. V nedělníku The Sunday Telegraph to napsal premiér David Cameron, který setrvání Londýna v evropském bloku podporuje. Referendum se koná ve čtvrtek.

„Pokud se rozhodneme odejít z EU, tak odejdeme, a to se všemi následky, které budou mít dopad na každého v Británii. Pokud se rozhodneme odejít a když se to brzy ukáže jako velká chyba, nebude již možnost změnit názor,“ varoval Cameron. „Tak to je,“ řekl o referendu s tím, že výsledky budou neodvolatelné.

Cameron v článku uznává, že Evropská unie není bezchybná. Zároveň ale podle něj členství v EU symbolizuje základy „britskosti“, jakými jsou nejen soucit či zúčastněnost, ale i skeptický náhled.

BRAND24

Kampaň odpůrců EU tvrdí, že referendum bude hlasování za demokracii, ale podle Camerona je už samotný plebiscit vrcholem demokracie, kterou představovala zavražděná poslankyně Jo Coxová. Dodal, že Coxová, kterou tento týden zabil vrah v jejím volebním okrsku, představovala to nejlepší z Británie, a to slušnost a milosrdenství.

Přečtěte si, jaké následky by měl brexit podle ministra financí

Osborne: Británie by po brexitu musela zvýšit daně

 Britský ministr financí George Osborne

V debatním pořadu Question Time, kde odpovídal na dotazy diváků z publika, Cameron řekl, že by vláda musela v případě brexitu zvýšit daně a omezit výdaje. Řešení otázky imigrace do Británie je podle něj složité, neboť „do této země chce přijít mnoho lidí“. Odchod z EU ale není správným řešením problému s imigrací, jak tvrdí zastánci brexitu, uvedl premiér. Kdyby Británie z EU odešla, byla by podle něj „srab“. „A já si myslím, že Británie srab není,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).